Beatles - Elvis

2007-06-01 23:55
Peter Danielssons avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Ja, tänkte höra med er vilken artist/grupp ni tycker betydit mest för musiken av The Beatles och Elvis Presley? Valde dessa för att de är de i särklass mest kända och bästa enligt min mening. Och sen, Vilken(vilka) tror ni är mest känd idag?
Permanent länkAnmäl
2008-10-03 23:03
Filip Schultzes avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Svårt att säga, det är ju trots allt två av världens bästa atrister/grupper som du har tagit upp. I min mening skulle jag nog säga Beatles. Elvis var ju aktiv under 1954-1977 och Beatles från 1960-1970. Man lyssnade mycket på Elvis men när Beatles kom var det ett helt nytt sound och de kunde tillslut konkurera ut Elvis. Elvis blev dessutom sämre under slutet av 60 talet runt 1967-68 då Beatles faktiskt fortfarande släppte album som St. Peppers Lonely Heart Club Band (1967) Yellow Submarine (1969) och Let It Be (1970). Elvis gjorde bara ett antal Live album vid denna tiden dock bortsett från Back In Memphis. Detta är min åsikt dock, det behöver inte vara rätt.
Permanent länkAnmäl
2008-10-04 00:17
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Elvis Presley hade naturligtvis stor betydelse för musikens utveckling. För mig är det dock ingen tvekan om att just i den meningen att utveckla den allmänna populärmusiken så hade The Beatles en större betydelse. (Dock är jag kanske lite "part i målet" p.g.a min artikel "The Beatles - varför då?"(?).)
Jag skulle dock vilja säga att det finns helt andra musiker som har betytt väldigt mycket för musiken utveckling, och kanske mer än de nämnda.
Mest kända idag... det är fråga som intresserar mig väldigt lite - jag avstår från att kommentera den. Dock kan jag säga att det är viktigt att lära sig musikhistoria, då inte bara de klassiska mästarna som vissa institut begränsar sig till, utan hela vägen fram till idag - Chuck Berry, de ovan nämnda, John Fogerty, med många flera. Eller läs vad Arthur Smith "ställde till med" i min artikel Arthur ”Guitar Boogie” Smith.

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2008-10-07 15:26
Axel Lundströms avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Jag tycker om Elvis mer än Beatles. Men rent musikalist och vad gällde att utveckla musik var ju The Beatles mer metydelsefulla. Men Elvis var den första riktiga rockstjärnan!
Permanent länkAnmäl
2011-01-07 23:18
Erik Kölners avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa

The Beatles, behöver inte förklaras då det har gjorts ovasn :)

Permanent länkAnmäl
2011-01-29 11:29
Master-Js avatar
Inlägg: 14
Instrument: Visa

Pop/Rockhistorien ser ju så annorlunda ut beroende på synvinkel. Som amerikan har man säkert sitt sätt att se på det, där countrymusiken spelade stor roll. Ur svensk synvinkel hade vi ju en fight mellan Elvis o Tommy, den senare var ju dessutom här och spelade en mängd ggr.

SUN-maffian var egentligen ganska okänd under min uppväxt. Likaså existerade knappt berömdheter som Chucken mfl, troligen på grund av aparthied, trist men sant. Utländska pop-rock stjärnor var sparsmakat på den svenska himlen varför vi skapade egna.

Skandinaviska "The Sunbeams" låg ett tag etta på listorna med "Far jag kan inte få upp min cocosnöt" i gitarrinst version före the Beatles.

I mina ögon överglänser Beatles Elvis med råge, då de faktiskt spelade sina egna låtar, vilket Elvis aldrig lyckades med. Elvis hade rösten, looken mm men var ändå en musikprodukt i likhet med många av dagens artister. En artist som fick foga sig efter skivbolagets krav. Vilket var väldigt synd då han trots allt var The KING.

När "Rubber Soul" kom i butikerna inskaffades denna, ett gäng på ca 30 ungdomar satte sig på golvet i ett källargarage. I mitten en grammofon med högtalare i locket (Philips). Skivan spelades hela kvällen o natten ända tills det bara raspade. Skivan var totalt sönderkörd. Att musiken påverkade var inget snack om.

Tillhörde dessutom de som fick höra en publik skrika sönder allt som likande musik på Beatles spelning i Göteborg.

Permanent länkAnmäl