Magnus Uggla

2006-11-17 19:16
amandas avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Slogs just av hur få jag könner som uppskattar Ugglas fantastiska satir och undrar om det är fler än jag som tycker att Nummer 1 och Dyra Tanter är mästerverk...
Så va tycker ni om Magnus Uggla?
//Amanda
Permanent länkAnmäl
2006-11-19 19:01
Rebecca Norells avatar
Inlägg: 23
Instrument: Visa
Jag uppskattar mer hans äldre låtar då jag tycker att han på sista år själv förvandlats till något av en "Ful snubbe", men klassiker som "Kung för en dag", "ska vi gå hem till dig?" och "Visa", och även den nyare "Pappa har laddat bössan" håller måttet år efter år.
Han har en förmåga att få in en del klockrena satirskämt som man själv inte lyckas sätta ord på.

Och han har ju sannerligen hållt sig till sin lite... egna stil i alla dessa år :P

/ Rebecca
Permanent länkAnmäl
2006-12-19 18:50
Axel Lundströms avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Han har gjort mycket skit. Men dom bästa låtarna är väl "Varning på stan", "4 sekunder" och "Trubaduren". =)
Permanent länkAnmäl
2006-12-19 22:48
Philip Avéns avatar
Inlägg: 18
Instrument: Visa
Jag är inte någon Magnus Uggla-guru för jag har inte hört så jättemycket av det han har gjort. Men jag har kommit att betrakta honom som en MYCKET begåvad lyriker som höjer sig högt över många av sina samtida. Jag anser att han inte alls fått det erkännande som skald vilket jag anser att han förtjänar. Jag tycker han mellan bottennappen är en ordtrollare och diktare av riktigt stora mått. Hans satir, som du nämner, finner jag egentligen inte så fascinerande i sig. Det är hans kapacitet som ordtrixare snarare än sångernas budskap som jag mest imponeras av. Han tillhör det idag utrotningshotade släktet textförfattare som tillämpar rim och versmått - på riktigt! Och han gör det inte lätt för sig. Det är ibland riktigt avancerade rimkonstruktioner han slår sig på. Jag skulle som exempel på det vilja nämna den där låten som börjar "Jag minns den da´ då flickvännen sa att vårt förhållande var på glid". Jag vet inte vad den heter.

Sen måste jag naturligtvis också instämma i att han använder denna sin språkbegåvning till att ge väldigt träffsäkra skildringar av alla möjliga bedrövliga saker som man kan uppleva som människa. En hel del som jag hört har jag inte tyckt om men när han är som allra bäst är jag beredd att associera till Gustav Fröding.
Permanent länkAnmäl