Peer Günt

2005-06-22 09:18
Extons avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Min alltime-favorit é alltid vært en topic...

Først var det Motorhead i børjan av 80-talet (dvs, før mig). Sedan flyttade vi tillbaka till Finland -85, och 1986 køpte min bror en skiva av Peer Günt, som hette "Backseat". Jag lysnade skivan ett par gånger och var såld før resten av livet: Nu var vi dar jag tycker musiken (eller 'ovasen' før somliga) ska vara. Hårt rock utan glitter och make-up, med aningar från R&B, Boogie och ja, Motorhead.

Før mig representerar PG det basta någonsin kommit ur Finland - ja, jag vet om Hurriganes och Hanoi Rocks, och gillar aven dom, men PG har något man inte kan førklara. Som en annan artist i Finland sade: "Peer Günt spelar ju egentligen mycket ointressant musik - och det ar faktiskt hela idén med rock. Simppelt och hårt." Kanske magin med PG kan bara hittas nar man ar tonåring och fortfarande letar efter sina favoriter.

Jag rankar PG-skivorna så har (fast detta kan bli mycket olikt om du frågar igen några dagar senare):

1. Good Girls Don't... (1987)
2. Backseat (1986)
3. Peer Günt (1985)
4. Fire Wire (1988)
5. Don't Mess With The Country Boys (1990)
6. No Piercing, No Tattoo (2005)
7. Smalltown Maniacs (1994)

Som man kan se från listan, hade PG en lång tid utan skivor: Från 1994 till 2005. Men dom kom tillbaka, och med en battre skiva jag kunnat drømma om! Några låtar låter så bra, att dom kunde ha varit på "Fire Wire" plattan (sounden liknar den tidens sound).

Nu ser det ut att trion som har varit ihop från 1982 kommer inte att fortsatta langre. Sjungare-gitarrist-låtskrivare T.Nikki har gett ut en meddelande om det på deras hemsida. En katastrof, førstås, men allt kommer till sin slut.

Om någon vill kolla ut, finns det mycket bra historia om PG på deras hemsida (www.peergunt.com). Tyvarr finns det bara få mp3 att lyssna på, och låtarna ar tagna från den nyaste skivan, men visst ger dom en aning om vad det galler.

[Ursakta mig min dåliga svenska (jag ar en finne), och min dansk keyboard.]


-Ex-\r\n
Permanent länkAnmäl
2005-06-22 16:27
Anders Lundgrens avatar
Inlägg: 664
Instrument: Visa
Intressant. Detta är inget jag själv lyssnat på speciellt mycket men jag känner väl till det, inga detaljer dock. Kul.

(Lägg gärna till länkarna i vårt länkarkiv över musiklänkar.)

Admin på Vi Musiker | www.alundgren.se | www.vibait.se | www.findthecd.com

Permanent länkAnmäl
2006-09-07 10:42
spinouts avatar
Inlägg: 46
Instrument: Visa
de tre första är bäst - jag har inte hört small town maniacs dock... Det hela byggde till viss del på trummisen - när han inte spelar som på de första plattorna så tappar det klass.
Permanent länkAnmäl