Nytt parti - piratpartiet

2006-01-03 17:42
Tommy Rådbergs avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Piratpartiet vill avskaffa mycket av vad upphovsrättslagen står för.

Vad finns för åsikter om det nya partiet bland musiker, där upphovsrättslagen är ett villkor för en yrkesverksamhet.

Min åsikt:

Jag välkomnar en debatt om Upphovsrättslagen. Som hemsideproducent bryter jag mot lagen dagligen och det medvetet. Vill slåss för en "fair use"-paragraf, du får under vissa villkor lägga ut skyddat material på nätet, som i den amerikanska lagstiftningen, ett tak på internetradioavgift, som även det i amerikansk lagstiftning, exempel Live365, sänd internetradio för endast 1000 koronor om året.

Sjuttioårsgränsen är på tok för lång. Elvira Madigan, texten skrevs 1889, har varit skyddad fram till sista december 2005. I dag är den fri. J.L. Saxons dödsår är 1935.

Permanent länkAnmäl
2006-01-03 19:28
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Det är första gången jag hör talas om "Piratpartiet". Jag tror inte att det är många här som vill vara pirater. Det partinamnet tycker jag inte om, ska jag säga rent ut. Jag tycker att det är ganska korkat och dumt.

Åsikterna i sak som du framför är en helt annan sak. Vi har åsiktsfrihet i Sverige, och den ska vi värna om. Att föreslå förändringar av lagstiftningen är bara en sund del av demokratin. Dock kan jag inte se kopplingen mellan å ena sidan åsikter och lagförändringsförslag och å andra sidan detta med att vara en "pirat". Det är två vitt skilda saker. Att uppmana till brott är aldrig tillåtet och givetvis ger inte åsiktsfriheten någon rätt att bryta mot de regler man ogillar, utan bara att man får lov att uttrycka sitt ogillande. Du kommer inte att tillåtas använda Vi Musiker för att uppmana till lagbrott, så skilj noga på den saken och politiska åsikter.

När det gäller just den omdiskuterade 70-årsgränsen så håller jag med dem som tycker att den är onödigt lång. 50 år skulle räcka gott.

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2006-03-17 23:31
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Piratpartiet är ett utmärkt namn på detta nya parti. Det beskriver exakt vad partiet står för: legalisera piratkopieringen. Vad kan vara viktigare? Problemet de lär få i valet är ju att man måste vara arton för att få rösta...
Permanent länkAnmäl
2006-03-18 15:54
Anders Lundgrens avatar
Inlägg: 664
Instrument: Visa
Nu finns det säkert många som tolkar detta galet, men jag får väl förklara mig om någon frågar.

Rent generellt är ju Piratpartiet, P, analogt med Feministiskt Initiativ, FI. För att få igång en debatt i samhället måste drastiska åtgärder till och därför gör man på detta sätt. Det fungerade ju, för här fick vi ju en debatt och även FI måste man nog säga har lyckats.
Det huvudsakliga målet är alltså inte att få majoritet och styra landet utan att väcka debatt i sakfrågan. Då kan man ju diskutera om detta är bästa sättet eller inte. Enligt vissa kan nog alla röster som går till P (och FI) vara "bortkastade" medan de är så pass små. Enligt andra är detta precis det sätt det ska fungera i en demokrati.

Admin på Vi Musiker | www.alundgren.se | www.vibait.se | www.findthecd.com

Permanent länkAnmäl