Trumpet eller inte.. Det är frågan..

2006-01-01 23:59
Pavles avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Hejsan!

Jag är en 28-årig kille som prövat på gitarr och piano. Jag fastnade bara för gitarren och plinkar på i min egen takt när andan faller på.

Nu funderar jag på att lära mig spela trumpet.. Men jag har inget att gå på vad gäller det instrumentet.. Hur svårt är det? Vad är det för inlärningskurva? Går det att pröva själv eller är en lärare ett måste?

Är mest intresserad av jazz och blues och skulle SÅ gärna vilja kunna spela detta instrument..

Tips och synpunkter någon..?
Permanent länkAnmäl
2006-01-03 00:04
Thomas Tydals avatar
Inlägg: 31
Instrument: Visa
Det är svårt. I alla fall i jämförelse med gitarr och piano. Det är mer krävande, fysiskt och det behövs mer tålamod. Sätta sig vid pianot och plocka fram gitarren kan man ju göra precis när man känner för det. Trumpeten kräver uppvärmning.

Det är inte svårt att lära sig hur man ska trycka på ventilerna, utan det svåra är ju att det är man själv som framställer ljudet. Trumpeten förstärker bara det ljud som blir av att du vibrerar läpparna. Beroende på ventilkombinationen du trycker ner kommer trumpeten att förstärka vissa frekvenser bättre än andra, men det är helt upp till dig att blåsa rätt frekvens och att kunna hålla exakt den frekvensen så länge tonen ska vara.

Man är bortskämd med piano och gitarr där det bara är att trycka på rätt ställe och så får man rätt ton.

Jag skulle nog därför rekommendera lärare i början.
Permanent länkAnmäl
2006-04-17 11:26
jack scholls avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
Hej det är altid svårt med blås mann måste spela varje dag för att hålla igång musklerna i läpparna .Jag spelade inte på 2 veckor o fick inte ut en enda ton jag rekumenderar att du spelar en halv timme om dan o om du inte kann spela på grund av nåt kann du vissla det håller ochså igång läpparna .det är väldigt kul att spela blås obs börja direkt med ett litet munstycke då kommer du up i höjderna lättare lyck till mvh jack scholl
Permanent länkAnmäl
2006-05-14 16:21
Lasse Johanssons avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
Som redan är sagt så är skillnaden att man skapar ljudet med läpparna, tungan och lungorna. Speciellt läpparna måste hållas i trim. Men trumpet är det häftigaste och sexigaste instrumentet efter Ukulele så jag tycker du ska köra hårt =). Det finns en del bra böcker, men en lärare är inte helt fel. Är dock brist på trumpetlärare i Sverige.

Trumpet är som gjort för att improvisera jazz, militärfanfarer och serbisk folkmusik. Men du måste helst lära dig skalor utantill för att kunna improvisera bra.

Du kan säkert hitta böcker med övningar och träningstips, men:
Värm upp ordentligt och öva mycket skalor. Börja med lättare jazzlåtar som du kan improvisera till (typ "Autumn Leaves"). "Hästfrusta" om du blir trött i läpparna.

Istället för att vissla så kan du läppsurra istället.

NEJ NEJ NEJ! Börja inte med ett litet munstycke. Allas läppar och sätt att spela är olika. Därför finns det så många munstycken. Man ska inte träna läpparna efter ett munstycke, man ska ha ett munstycke till sina läppar. Munstycket är den sexuella förenaren mellan trumpetare och trumpet. Det är då trumpetaren och trumpeten blir till En levande kropp.
De flesta brukar börja med ett 7C-munstycke (som är standardnybörjarmunstycket) och ju mer ambisen (läpparnas ställning) utvecklas så byter man munstycke till ett som är några steg annorlunda. Därför får de flesta trumpetare en drös med munstycken allt eftersom att ambisen utvecklas.
Om du vill upp i tonhöjd så är det bara till att öva.

Lycka till och kör hårt!
Permanent länkAnmäl
2006-05-15 17:58
Tomtens avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Om man vill komma upp i höjd, så tror jag nästan att man ska träna med ett stort munstycke. sedan byter man till ett mindre.
Jag tycker att man då rent logiskt borde kunna komma upp rätt rejält.

Det viktigaste när man håller på med ett blåsinstrument , är nog ändå att träna ofta. minst en kvart om dagen. helst en timme eller två, då blir man snabbt mycket bättre, på alla vis, kommer mycket högre, renare toner osvosv
Permanent länkAnmäl
2006-05-17 16:31
Lasse Johanssons avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
ÄÄH! skitsnack =P

man ska börja med det munstycket som passar bäst för stunden. Vilket munstycke man får renast och bäst ton av. Sen byter man allt eftersom ambisen utvecklas.

Jag har Sege Johansson som trumpetlärare så du kan nog bara vara tyst Hannes...*host* jag menar Fenith...
Permanent länkAnmäl
2006-05-17 18:52
Tomtens avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
"Jag tycker att man då rent logiskt"
har du någonsin hört talas om logik? ;P

har för övrigt också Sege Johansson, så du kan nog vara rätt tyst du med lasse*host*trumpetmannen :P
Permanent länkAnmäl
2006-05-22 15:59
Stefan Anderssons avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
När en kompis köpte trumpet för en homla massa år sedan så var det en snubbe i musikaffären som provade ut ett munstycke till honom, och sen skulle han komma tillbaka efter 6 månaders övning sa de....

Vet inte hur behjälpliga de är numera...
Permanent länkAnmäl
2006-11-23 09:34
Lars Sjöströms avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
söndag 14 maj 2006, kl 16:21 skrev ztyret

Du kan säkert hitta böcker med övningar och träningstips, men:
Värm upp ordentligt och öva mycket skalor. Börja med lättare jazzlåtar som du kan improvisera till (typ "Autumn Leaves"). "Hästfrusta" om du blir trött i läpparna.

Istället för att vissla så kan du läppsurra istället.

NEJ NEJ NEJ! Börja inte med ett litet munstycke. Allas läppar och sätt att spela är olika. Därför finns det så många munstycken. Man ska inte träna läpparna efter ett munstycke, man ska ha ett munstycke till sina läppar.

Lycka till och kör hårt!

Det märks att du har, eller haft, Sege som lärare. Han är mycket bra. Och klok.


Lasse

Permanent länkAnmäl
2007-01-10 19:19
Feurbis avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Detta blir sjunde år som trumpetare och vad jag har lärt mig under dom åren är enbart av en lärare ( och har övet hemma) så om du vill lära dig trumpet så borde du åtminstånde ta lektioner för att få in grunderna, sedan får du öva själv om du vill utvecklas, med eller utan lärare.
Och snälla träna inte på något munstycke som är förstort, inte ett trumpet munstycke asså, ska man spela trumpet så ska man öva med ett trumpet munstycke.
Ska man spela med något större munstycke så ska man spela trombon eller bastuba inte trumpet!
Permanent länkAnmäl
2010-02-03 11:14
Trulles avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Hej du trumpetnybörjare
är är några råd från en icke-trumpetare,
men bandledare sedan många år.
Att trumpeten skulle vara begränsad till jazz, militärmusik och viss lokal folkmusik är helt fel.
Lyssna på klassisk musik av Bach och Haydn, där finns många
fina trumpetstycken. Hos de stora symfonikerna som Beethoven och Brahms finns mycket trumpet men även i nittonhundratalsmusik av Sibelius, Bartok och Stravinskij.
Liksom i operans värld i verk av Wagner och Verdi.
I ursprunglig Chicagoblues användes också trumpet tillsammans
med sax och trombon för att skapa bakgrundsriff till sången.

För att bli en bra jazztrumpetare finns inte så mycket att välja på. Träning och åter träning. Skaffa en tekniklärare som lär ut allt om ambis och andningsteknik. Öva skalor och riff, korta och långa toner, starkt och svagt. Spela med i ett amatörstorband eller skolorkester för träningens skull. Vill du själv bli solist och bandledare, börja ganska snart med att samla ihop ett gäng likasinnade och spela, spela, spela. Sök upp trumpetare i trakten som är bra och be att få råd. Kort sagt - var kaxig till tusen, lägg bort blyghet och blygsamhet. Trumpetaren är nummer ett! Likaväl som det är "guitar hero" i rock så är det trumpetaren som leder bandet i jazz.
Annars blir du kvar i musikkårer och storbands 3:e trumpet.
Du måste rannsaka dig själv - har du nerven att vara trumpetare i ett eget jazzband? I så fall drar du med dej kompisar som också vill spela och kör igång - musik bygger på känslor av glädje - och sorg. Intellektualism och inåtvändhet är för datahackare och snobbar. Inte för trumpetare.
Och - lycka till
Permanent länkAnmäl