Hårdrocksgitarrist

2007-10-01 20:38
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Jag kommer bli anklagad för streber, besserwisser med mera. Det kan jag ta.

Jag måste bara påpeka det faktum att varje gång jag går in på detta forum och ser en annons angående hårdrocksgitarrister, så är alltid hårdrocksgitarrist felstavat. Vad som är så spännande tycker jag är att man spelar förmodligen flera timmar per vecka och kanske till och med är på en professionell nivå. Men man kan inte stava till sitt eget instrument.

Den gamla klassiska felstavningen är så klart gittarist. Inte så konstigt, det är inte ologiskt. Klarar man sig över den ribban torskar man dock alltid på särskrivningen. Varianter:
•Hård rocksgitarrist
•Hårdrocks gitarrist
•Hård rock gitarrist
Det verkar helt omöjligt att skriv ihop hela ordet. Själv är jag en rockgitarrist, och en ganska hård sådan. Men jag spelar inte Van Halen eller Whitesnake. Därmed borde jag kvalificera mig för det sista alternativet, hård rock gitarrist. Men jag tror knappast det är mig de söker efter.
Permanent länkAnmäl
2007-10-01 23:13
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Om man funderar vidare så kan man fråga sig om det inte borde heta hårdrockgitarrist, alltså utan bokstaven s mellan hårdrock och gitarrist. Rätt eller fel, språket utvecklas ständigt!
Permanent länkAnmäl
2007-10-02 00:34
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
måndag 1 oktober 2007, kl 23:13 skrev Valfrid
Om man funderar vidare så kan man fråga sig om det inte borde heta hårdrockgitarrist, alltså utan bokstaven s mellan hårdrock och gitarrist. Rätt eller fel, språket utvecklas ständigt!

Ja, på den punkten utvecklas språket hela tiden. För det ska ha lite att göra med hur pass enhetligt ord ett sammansatt ord har blivit, om du förstår hur jag menar. Efter samma princip som det "fotbollförbundet" utan s, så är det nog så att det bör heta hårdrockgitarrist. Man är ju dock inte hårdare idag när det gäller sådana här saker än att båda formerna faktiskt kan vara "tillåtet".

Särskrivningsproblemet är väl känt, och det tycks inte minska utan snarare öka. Det har debatterats på många ställen, alla är överens att det inte är bra, kan rent av ställa till problem ibland, men att göra någonting åt det verkar svårt (mer än skriva och uppmärksamma problemet som du gjorde nu).
Grunden för särskrivningsproblemet lär vara "tvåspråkigheten" svenska/engelska. På den tiden då nästan bara speciellt språkbegåvade personer växlade mellan svenska och engelska dagligen uppstod inte det problemet. Idag tvingas i princip alla, oavsett språkbegåvning, att kasta sig handlöst mellan svenska och engelska flera gånger om dagen. Det kräver en del att hålla isär då, vad man inte får skriva isär på svenska och vad man inte får skriva ihop på engelska.

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2007-10-11 20:02
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hej Valfrid!
Intressant inlägg. Visserligen lite off topic, men det är ju gitarrister inblandade så det går väl bra här. Jag har faktiskt väntat på att det skulle komma något om stavning. Själv är jag en s.k. "räddhare" som inte gärna vill göra några påhopp. Tror för övrigt inte det lönar sig i längden. Det enda man kan göra är att blunda och låta bli att ta intryck. Jag förstår dig till 100% Valfrid och tyvärr är det väl inte alla som har så lätt för svenska språket. Man märker att engelskan har gjort sitt intåg även här ibland "gittarer och bassar". Nackdelen med internet är att det sprids mycket felstavning. Fördelen är ju all information som finns här.
Även en del helt onödiga ord som t.ex. "typ" på de mest konstiga ställen i meningar. Jag tycker själv att jag har lätt för att stava trots vanlig folkskola på 50-talet. Engelskan däremot är jag dålig på, men jag försöker så gott jag kan. Vi är alla olika och har både positiva och negativa egenskaper som vi måste acceptera.
Ha det bra!
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl