mina åsikter räknas inte...

2007-06-05 19:43
Malin s avatar
Inlägg: 37
Instrument: Visa
jag och mina vänner bruakr spela ihop... jag gillar green day och när jag föreslår en låt med green day så säger de bara: Nej inte Green Day igen, de är dåliga osv.
Jag spelar gitarr de sjunger men oxå spelar bas och keyboard... det är som om de som sjunger ska få bestämma vilka låtar man ska spela..Vi har en egen låt vi gjort.. den har jag och en vän gjrot tillsammans och det känns kul och den är ja stolt över :) Men det är så svårt att komma med någon ide som kunde kunna vara vår nästa egna låt. för när jag kommer med något förslag så knuffas det bara åt sidan. En av dom sa en gång att jag och hon skulle skriva en text var och sen se om man kan göra en låt av det. Vi gjorde det..vi läste upp den för varann.. sen tog hon sin låt och skulle börja göra en melodi till den..Då sa jag:
-men den här då? och visade upp mitt papper...
- nä men den här var bättre
-jaha
jag gillar inte när det ska va så här...och så är de så oseriösa.. de pratar i microfonerna hela tiden även när de inte sjunger.. en annan smäller på trummorna och en annan sjunger för sig själv i ett hörn. När man försöker säga till att de ska skärpa sig så måste man skrika för att man ska höras bland allt oväsen.
Vi har ingen trummis och då och då säger de at jag spelade för sakta. men hallå! det finns ju inga trummor att gå efter!
Näe jag frågar hur de tycker jag ska spela till en låt så säger de bara: men det spelar ingen roll, spela bara nått!
det gör mig oxå irriterad. jag tycker inte att d3t bara är att spela vad och hur som helst. det ska ju låta så bra som möjligt. isåna fall skulle jag kunna spela helt andra ackord och de skulle vä'll inte höra en dugg skillnad.
jag kan lika bra gå och sätta mig och titta på.
de är mina bästa vänner det är de! men jag tror inte vi passar helt perfekt som en musikgrupp..
jag har flera gånger fått upp tanken att jag kanske ska sluta spela med dom.
men då skulle troligen hela gruppen splittras och så förstör jag för dom andra. för det är ju bara jag på gitarr.. bara jag som kan spela gitarr... det kan vara svårt att spela bra utan gitarr... om man inte spelar pianopop förståss.
jag tror oxå att de gillar pop bättre av allt... jag gillar rock och punk eller något liknande.
En av mina vännner, av dom som sjunger... lever i sin värld av att bli nästa års idolvinnare eller nästa års nya britneyspears.. nu är det ju så att den här personen inte kan sjunga nåot fantastiskt och hon har inte heller någon bra rytmkänsla och tittar alltid på de andra för att veta när hon ska börja sjunga. alla mina vänner är idolfreaks. vilket oxå är lite irriterande. när vi är hemma hos dom så vill de alltid titta på idol hela dan och spela idolspelet...om hon, som lever i idoldrömmarna, får lite poäng efter att ha sjungit så blir hon sur och säger: så lite bara! jag sjöng ju bra! ,men vi brukar förståss vara snälla mot varandra och inte rösta lltför dåligt.
När vi spelat en lå¨t och så säger någon av oss bara lite allmänt att vi bara behöver träna på att sjunga orden tydligt.. så säger hon som om meningen var riktad mot henne: ja men jag är hes och förskyld och jag ser inte texten.. och jag gillar inte ens låten, den är dålig...
då förklarar vi ju att vi menade alla inte bara henne... när vi har våra spelningar så inne håller 85 % av att gå till konsum och köpa godis, äta godiset, vara oseriösa, bråka om småsaker, bli irriterade på varandra. och 15% är själva spelningen.
Det har hänt att ag spelat låtar jag inte vill spela pch som jag inte har någon glädje i direkt som jag kan ha i att spela såna låtar jag tycke är bra och de blir det oftast sämre när jag spelar.
Jag gillar inte när det blir som om jag spelar FÖR dom för att de ska kunna sjunga sina gulliga låtar och det är inte som om jagh spelar MED dom. det är jobbigt.
de är tre stycken och så jag-- alla de tre sjunger.. och som sagt spelar bas och keyboard ibland. en annan av de som sjunger brukar sjunga så tyst och har svårt för att ta för sig och sjunga ut. henne häör man nästan aldrig.. och en anna sångare verkar vara som själva grundsångerskan.. den sångerskan som alla sjunger efter. om hon slutar sjunga så slutar alla sjunga.. om honb snunger fel så sjunger de andra två fel.. det är oxå jobbigt... hon som sjunger tyst vill inte sjunga ensam hon säger att hon måste ha någon att sjunga med. Den här grundsångerskan hörs mest och det verkar ibland som om hon tror att hon bestämmer över allt och att hon alltid har rätt.. det är oxå jobbigt. som om hon är frontfiguren i allting. detvar oxå hon som sa att min låt inte dög och att jag måste spela fortare. Det brukar vara en annan sångerska som ivland brukar vara med oss och sjunga.. och hon råkar vara min jämnåriga syrra. och ni ska veta att vi inte kommer överens.. det blir alltid bråk och gnäll och tjat och allt blir bara förstört och det känns som om man baravill därifrån..
jag önskar vi alla kunde stiga upp på scen som ett riktigt band och visa världen att vi kan och vill och riktigt spela så bra så att det känns som om vi flyger upp till musikens himmel...så att vi får andra att njuta och digga oss. så vill jag att det ska vara. jag vill inte vara i någon sån här fiasko "grupp" om man nu ska kalla det en grupp.

baaraliilajaag@yahoo.se
//Malin
Permanent länkAnmäl
2007-06-06 21:01
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
tisdag 5 juni 2007, kl 19:43 skrev BaraLillaJag

jag har flera gånger fått upp tanken att jag kanske ska sluta spela med dom

Hmm. Om jag var i din sits, skulle förmodligen tanken omsättas tll praktisk handling.
Vad skall man med fiender till, när man har sådana vänner..?
Men å andra sidan är Vi Musiker knökfullt av seriösa sångare och musiker som bara väntar på att någon skall uppptäcka att dom existerar. Låt vara att åldern inte alltid stämmer. Kanske inte heller geografin.
Men ge inte upp. Om jag hade gjort det, hade mina drömmar om estraderna och studiorna stannat vid just - drömmar!!!

M.v.h:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-10-30 16:58
Henrik Larssons avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Förlåt om jag småler... men du måste ju göra det som DU tycker är bra. Bryt dig loss. Om du brinner för musik kan du ju inte hålla på att tramsa med dina bästisar så där. Lyssna på andra som söker en gitarrist. Spela in dina egna sånger (t.ex. hemma med enkel utrustning) och dela med dig. Hur skall du annars hitta vart du passar in på riktigt med din musik.

Henrik.
Permanent länkAnmäl
2007-11-13 10:58
Stefan Anderssons avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
Min erfarenhet är att man alltid måste anpassa sig efter den som har ledande personlighet.

Sen kan man göra sin egen grej också, men då står man också alldeles ensam.

Har man inte en ledande personlighet så är det ingen som bryr sig om vad man gör och hur man tänker. Det är bara så enkelt.
Permanent länkAnmäl
2007-12-23 19:10
Fieldflowers avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
tisdag 13 november 2007, kl 10:58 skrev asio_capensis
Min erfarenhet är att man alltid måste anpassa sig efter den som har ledande personlighet.

Sen kan man göra sin egen grej också, men då står man också alldeles ensam.

Har man inte en ledande personlighet så är det ingen som bryr sig om vad man gör och hur man tänker. Det är bara så enkelt.

Fast... att spela med folk som enbart leder och inte alls lyssnar leder ju inte till någon spelglädje direkt.

Nä, känns det som att du aldrig får vara med i bestämmandet - försök hitta ett band där man lyssnar på varandra.
Permanent länkAnmäl
2008-01-23 03:48
DrLivingstones avatar
Inlägg: 28
Instrument: Visa
Ni är unga, tycker jag mig se mellan raderna. Den där härvan du beskriver om att medlemmarna bullrar mellan låtarna, känns igen från förr.

(Hur ska man börja ?) :

Det är svårt att få en vettig position i ett band. Man kan ha figurerat i grupper där man fått en för dominant roll, och hela orkestern brakar ihop och tvärstannar då man råkar klia sig på näsan snabbt och gitarren blivit tyst en micro-sekund.

Sen att sitta i ditt läge är också jobbigt. Att prata igenom problemen med struliga bandmedlemmar är också svårt, visst går det, men brukar vara resultatlöst.

Tyvärr så är det ofta super-egoism som råder hos enskilda musiker och då man är ung är det som vidrigast.
Två gitarrister kan stå och stämma samtidigt länge och väl utan att nå önskat resultat. Trummisen kan sitta och slå på trummorna helt i sin egen värd, emellan låtarna.

Mycket av problemen handlar väl om en mognadsprocess och det låter tyvärr som bandet du är med i är tillfälligt och kommer att spricka om inget radikalt händer.

Man vet så lite då man är ung t.ex om det sociala samspelet. Man borde haft en annan "bildning" men det är sådant som kommer med tiden. Nu i gubbåldern kan man spela med trummisar som är helt tysta mellan låtarna och vill jag fingra på gitarren så sker det med volymknappen på läget, noll.

Den svåraste biten, enligt min erfarenhet, är din position. I ett sådant läge är man chanslös om inte någon av de andra slutar eller att något nytt kommer in i bandet.
Ett förslag är att du bildar ett parallell-band eller hoppar av, men du kommer ändå att hoppa av då måttet är rågat.
Det låter som du vill något annat än denna "lekstuga" du beskrivit och det är säkert möjligt att de andra vill något liknande, men den saknade erfarenheten/bildningen kommer som sagt, senare.
Ni vet helt enkelt inte idag hur det bör gå till under repetitionerna.
Skulle man säga till sångerskorna som sjunger fel, då grundsångerskan missat, att de må öva och ha mer självförtroende, så är det som ett skott i luften, för det är sådant som också mognar fram med tiden.

Det där om att du vill att andra ska tala om för dig vad du ska spela på gitarren, är givetvis väldigt svårt för dem. Ett förslag är att, om du har tid, du sätter dig hemma och börjar forma fram ett eget gitarrspel, för de musiker som jobbar hemma lär sig mest och utvecklas bättre än de som tror att musiken ska "komma ur väggarna" i replokalen.

Vi ska repa på fredag, prova en ny medlem, och blir det några härvor så sticker jag till Konsum och köper godis direkt...

Skriv gärna och berätta fortsättningen om hur det utvecklar sig med bandet.
Permanent länkAnmäl