Upphovsrätt

2007-01-21 13:01
RobinJacobssons avatar
Inlägg: 19
Instrument: Visa
Hej!

Skulle behöva lite branschkunskap :)

En sak jag funderade på lite nu bara, när jag och syrran spelade in lite covers, är hur det fungerar med upphovsrätten av låtarna vi spelat in.

Jag läste på Allears.se att man får ladda upp en cover man inte har ändrat på annat sätt än produktionen. (möjligtvis arret, mixningen också?). Och då ska artisterna givetvis ha STIM-pengar. (anmäler jag det till stim, eller ansvariga för sidan jag laddar upp materialet på?)

Görs någon ändring i Formen, Text, Musik etc så måste man ha upphovsmannens medgivande? Man får heller inte sprida instrumentala versioner etc.

Stämmer detta? För isåfall borde jag inte lägga upp våran egen version av Stronger och Boten Anna på nätet?... =)

Mvh. Robin
Permanent länkAnmäl
2007-01-21 14:17
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Upphovsrätt och upphovsrätt...
Det vi vanligtvis talar om när det gäller upphovsrätt gäller oinskränkt oavsett om du har ändrat lite i en låt eller inte. Det är du ju också inne på. Det är så att de som äger webbplatsen ifråga måste ha licens, olika licenser beroende på hur de tillhandahåller låtar.

Att få ändra i verket, "förvanska", ska formellt sett kräva tillstånd. Vad jag förstår görs dock väldigt, väldigt mycket sådant utan inhämtande av särskilt tillstånd. I fråga om satir som underhållningsform, i revyer och i flera sammanhang framförs versioner av musikaliska verk som upphovsrättsinnehavarna aldrig skulle ge sitt tillstånd till. Stim får gärna förklara den saken närmare här. Mig tycks det ändå som en helt uddlös paragraf som ingen följer upp efterlevnaden av.

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2007-01-21 16:19
RobinJacobssons avatar
Inlägg: 19
Instrument: Visa
Okej, jag förstår att du inte kan uppmana mig till att ladda upp den, men man skulle ju kunna tolka ditt svar på ett sånt sätt att du inte tror det spelar någon större roll om man laddar upp det, då många andra gör samma sak. Så tänker jag också. Det blir inte mindre mot reglerna, eller tom olagligt, men frågan är om någon bryr sig...

Hur lätt är det för en "vanlig" musiker som jag att först då få kontakt med den artisten, som kanske tom inte ens är svensk, sedan vänta flera veckor på ett svar för en sån "liten" grej som det här. Känns lite 'overkill' för 'bara en kul grej' så att säga.

/Robin
Permanent länkAnmäl