Fördomar extravaganza

2005-08-20 11:12
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Jag har efter många års spelande och studerande av mina medmusikanters beteenden kommit fram till att följande karaktärsdrag hänger ihop med respektive instrument.

Sångare:

Vill gärna se sig själva som stjärnor som inte behöver komma i tid till spelningen så att dom måste kånka på lådor och ljudutrustning. Själva har dom ju på sin höjd en mikrofon att bära på och alla andra musiker är ju bara slavar som finns till för att sångaren ska få glänsa i alla fall.
Sångare äter med förtjusning den klassiska köttbiten med klyftpotatis och bearnaise sås som man ofta får på spelningar.

Basister:

Basister är dom sociala i bandet som är först med att hänga i baren med en öl i handen och berättar gärna anekdoter till klockan 5 på morgonen.
Basister äter inte dom dricker öl.

Keyboardister:

Piano spelare är halv intellektuella på grund av att dom är ofta dom enda i bandet som kan läsa noter.
Keyboardister har gärna skjortan knäppt ända upp i halsen och är petnoga med ljud. På grund av deras läskunnighet kan man ha nytta dom vid hanterandet av allehanda apparater och maskiner för musikbruk.
Keyboardister är även noga med vad dom äter. Inte sällan är dom vegetarianer.


Gitarrister:

Den i bandet som alltid ser allt i svart och har djupa depressioner som varar ända han får spela solo är gitarrist.
Gitarrister är svåra att locka till rep och orkar bara bära lätta lådor. Dom brukar också hålla på och testa sin utrustning mycket längre än alla andra, gärna på mycket hög volym.
Svårmodiga typer som helst lyssnar på obskyr okänd musik som ingen annan har hört talas om.
Varje gitarrist är känslig som en prinsessa och ska helst inte kritiseras för någonting och då menar jag ingenting från dålig bilkörning till konstigt gitarrljud.
Gitarrister äter allt men helst dålig snabbmat. Detta för att kunna säga att dom visste att maten skulle vara kass och på så vis bevisa att allt är kört.

Trummisar:

Har du någonsin sett en musiker med naken överkropp, randiga kalsonger och en basker med en stor knopp så är han med största sannolikhet trummis.

Trummisar är gladlynta och totalt utflippade. Andledningen till att dom är så glada är för att dom slipper bära slutstegslådan och högtalarna när man riggar en scen . Dom anser att dom har så fullt upp med att kånka på sina små present boxar med trummor i att dom inte hinner med att hjälpa någon annan.
Trumlådorna som dom själva bär och absolut inte låter någon annan röra är inte så tunga eftersom dom är mest fyllda med luft.
Alla trummisar tar tillfället i akt och skruvar på sina kastruller ända tills dom ser att allt annat jobb är färdigt så att dom slipper hjälpa till.

Trummisar brukar inte äta så mycket för dom hinner inte mitt i allt spexande.
Trummisar är dom enda som kan kalla ”Kycklinglever paté” för ”kråkleverpölsa och ändå äta den med förtjusning.

Blåsare:

Folk som spelar trumpet, saxofon och dylikt är eviga student spexare. Antagligen för att dom ofta bildar blåssektioner med kompisar från skolan.
Dom gillar att spexa för att få uppmärksamhet och är ganska hyvens killar om man gillar präktighet och flåshurtighet.
Dom är också skrämmande ofta läskunniga liksom keyboardister. På långt håll kan det vara svårt att skilja på keyboardister och blåsare med sina välstrukna kläder och skjortor knäppta ända upp i halsen men tumregeln är: är det fler än en du ser så är det blåsare.
Vad blåsare äter har jag aldrig lyckats att uppfatta då dom ofta håller sig till sin lilla grupp med blåsare och är som en grupp i gruppen.

Banjospelare:

Banjoister är svåra att riktigt få kontakt med. Antagligen för att dom tror att man ser ner på dom för att dom spelar ett så konstigt instrument men lyckas men få kontakt med en är dom ganska trevliga individer.

Munspelare:

Munspelare är knappt musiker på samma vis som alla andra. Jag tror att dom är halv ”civila” för att dom alltid har med sig sitt instrument och på grund av det faktiskt kan uppföra sig ute i samhället men dom är ofta den som är mest medveten om hur man skaffar sig en rock attityd i kläder och språk.

Fiolspelare:

Fiolspelare är duktiga som kan få ett sånt djävulskt svårt intrument att låta okej.
Fiolspelare är ofta välartade och vana att röra sig bland folk. Antagligen för dom är födda under en tall på Bingsjöstämman.
Dom äter gärna sånt som ingen annan äter som sniglar och pizza med sardeller.

Steelguitarspelare:

Folk som spelar steelguitar är alltid tekniskt kunniga och vilket är naturligt för alla som sett en steelguitar på nära håll.

Pajar turnebilen så kan du vara glad om du har en steel gitarrist i baksätet.

Steelgitarrister äter gärna vilt. (obs inte som trummisar utan vilda djur).

(OBS! allt detta är strikt vetenskapligt kontrollerat och konstaterat!) HEHE!

Permanent länkAnmäl
2005-08-20 11:31
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Tack Hellecaster för denna beteendevetenskap. Det där kan vi ha nytta av att veta. :-)

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2005-08-23 08:47
IngridLundens avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Tack för din underbara analys! Jag ska genast gå hem och styrketräna på min nya PA-anläggning (det fanskapet väger ett ton och jag är ju bara en liten sångerska med mikvana)
Ingrid
nini
Permanent länkAnmäl
2005-08-23 14:49
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Visst ja!, jag glömde visst egenskaper för sångerskor. Hmm? Måste kolla vad som står i de vetenskapliga skrifterna.
Jo sångerskor är inte alls lika knepiga som dom manliga dito utan sångerskor ses ofta slita med alltför tunga lyft antagligen för att dom blir så förbannade på de solarie grå och muskelpumpade snoppförsedda medmusikerna som ses smyga omkring i skuggorna i ett försök att se upptagna ut.

Att allt handlar om att bära grejer med det är inte så konstigt, det visste redan dom gamla grekerna. Att bära PA:n är nödvändigt sa dom redan under antiken….eller var det segla…det är en fläck i boken så jag ser inte vad det står, men det är säkert kånka grejer. Jag menar se på den där sommarstugan högst uppe på Akropolisklippan, där kan man snacka om att humpa. Nån har ju burit dit all sten och jag hoppas att han fick bra betalt.

Det är ju rodda man tar betalt för. Spelar det gör vi gratis men bära grejer det kostar så jag förstår inte vad dom där STIM gör? Hur kan dom dela ut pengar till någon som har sålt en skiva eller blivit spelad i radio? Jag menar dit har dom ju inte burit några prylar?....

Det är så mycket i musikens underbara värld man inte förstår. :-)

Men tillbaka till hur sångerskor är så visar noggranna undersökningar att dom ofta är ansvariga för att det uppstår en repertoar på papper som dessutom ganska ofta når alla i bandet, oootroligt va?

Dom äter inte så mycket, petar i maten när man tittar på men akta dig vad dom kan käka när ingen ser på.
Sångerskor är noga med eget omklädningsrum mest för att slippa lukten av gamla gymnastikskor.
Men dom är tåliga om dom måste, gnäller aldrig OM inte ni spelar längre än 5 kilometer hemifrån då kan dom bli jobbiga och få hemlängtan och sånt där. Sånt får aldrig en manlig musiker.
Ett gitarrfodral är som en liten etta utan kokvrå och funkar som både omklädningsrum och förråd för flaskor av allehanda storlekar, handdukar, extra strumpor, effektpedaler och ibland även någon instrument. Men kvinnor vill ha större utrymme än så, vanligtvis.

Tjillevipp
Permanent länkAnmäl
2006-02-28 13:35
stickys avatar
Inlägg: 20
Instrument: Visa
Moahahaha, Jag är basist och har spelat i diverse band i 16 år.
Har spelat med trummisar, gitarrister och syntare, måste påstå att allt du skriver om stämmer på dom punkterna :).

Detta måste jag skicka vidare till mina kollegor, haha.


Permanent länkAnmäl
2006-03-01 09:54
I_C_Es avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Citat:

Fiolspelare:

Fiolspelare är duktiga som kan få ett sånt djävulskt svårt intrument att låta okej.
Fiolspelare är ofta välartade och vana att röra sig bland folk. Antagligen för dom är födda under en tall på Bingsjöstämman.
Dom äter gärna sånt som ingen annan äter som sniglar och pizza med sardeller.*hahahaha* Underbar analys!

I framtiden ska jag akta mig noga för vad jag petar i mig när folk ser på! *hahaha* Äta konstiga saker...
Är det likadant om man spelar elfiol?
Permanent länkAnmäl
2006-03-01 22:04
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Citat:
Är det likadant om man spelar elfiol?


Hmm? Jag är lite osäker här, man vill ju inte låta fördomsfull hehe. Men några elfiddlare jag träffat har alla anknytning till någon musikhögskola eller folkhögskola med musik på schemat.

Sen har flera av dom lite gammaldags synt look med lugg och svarta kläder man jag kan inte svära på om det är vanligt utseende för denna kategori musiker.

Men jag har bara träffat manliga elviolinister, eller vid närmare eftertanke kanske dom inte var så manliga... inte man tänker biffiga typer som manliga. Dom elfiol spelare jag känner skulle inte få jobb som dörrvakter ens på bingo.

Men dom är trevliga typer som ofta kan sin Kafka och efter visst lirkande kan haspla ur sig några väl valda strofer av ryska diktare som varit döda i över 100 år.

Men som sagt jag är lite osäker här :-),... dom kan ha varit döda i 150 år.

Permanent länkAnmäl
2006-03-01 23:52
Stefan Anderssons avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
Jag spelar bas och gitarr, och visst dricker jag ibland öl som en basist, men periodvis är jag svårmodig som en gitarrist. Så långt stämmer det även om jag så långt är en korsning.

Men sen är jag läskunnig som en blåsare - kanske för att jag har en blockflöjt också.

Och även om jag aldrig får fingrarna att lyda vid ett piano så kan jag tänka som en keyboardist när jag sätter mig vid datorn och rasslar igång Cakewalk Sonar 2, och matar in en låt som jag har i huvudet via ett not-gränssnitt.

Undrar om min stil på låtar nånsin kommer på modet. Rocklåtar med vibrafon..... har bara hört Calexico ha det!
Permanent länkAnmäl
2006-03-03 20:31
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Citat:
Undrar om min stil på låtar nånsin kommer på modet. Rocklåtar med vibrafon..... har bara hört Calexico ha det!


Hehe absolut!!! jag menar det finns massor av gamla jazzlåtar som är rena rock n rollen med vibrafon solon som är hur coola som helst.

Allt går i cirklar säger dom ju så vibrafon måste ju bara bli på modet igen, men någon måste gå i första ledet för att starta den nya "hippa" vibrafon vågen och det är kanske du?

:-)
Permanent länkAnmäl
2006-03-03 23:09
Stefan Anderssons avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
Har början till en låt nu som har stillsamma vibrafonavsnitt, och sen brakar det loss.

Kontraster gillar jag!
Permanent länkAnmäl
2006-03-06 21:27
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Vibrafon med dist?, wha-wha vibrafon vore coolt hehe! Vad kör du för effekter på din?
Permanent länkAnmäl
2006-03-26 22:56
Lars Åstrands avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa

Dom äter gärna sånt som ingen annan äter som sniglar och pizza med sardeller.

Jodå, pizza med sardeller är inte fel...
Permanent länkAnmäl
2006-04-17 13:54
jack scholls avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
men det stämmer
Permanent länkAnmäl
2006-04-20 08:37
guitarmans avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
det stämmer exakt!
Permanent länkAnmäl
2006-04-20 08:56
Stefan Anderssons avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
Ska testa att ha wha-wha på vibrafonen i nästa låt ... eller nån annan effekt...
Permanent länkAnmäl