Hjälp, fort!!!

2006-06-11 18:06
Barbiess avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Har street dance uppvisning i slutet av augusti och börjar träna imorron.
Någon som vet hur man mixar ihop låtar?Som skulle vilja hjälpa mig?
exempel:
ta vers från en låt, och refrängen från en annan osv.


Vad jag behöver hjälp med är 4 låtar, som ska mixas ihop med två. Inga superavancerade grejer, bara smått.Snälla,SNÄLLA, skriv så fort som möjligt!
Verkligen tacksam!
Permanent länkAnmäl
2006-06-12 10:39
Thomas Tydals avatar
Inlägg: 31
Instrument: Visa
Du kan använda Audacity som är ett gratisprogram för ljudredigering. Börja med att ladda ner det här:
[/url]

När du har startat Audacity går du in på menyn "Projekt" och väljer "Importera ljudfil". Där letar du rätt på alla låtar du ska använda och importerar dessa.

Nu är samtliga låtar med i sin helhet och de spelas upp samtidigt, så nu börjar själva arbetet.

Det vi ska göra först är att ta bort det som inte ska vara med. Om du bara vill ha med en vers i låt 1 så ska du alltså ta bort resten. (Behåll dock någon sekund extra i början och slutet så du har lite att jobba med.)

Längst upp till vänster (alldeles under "Arkiv" finns sex små ikoner. Den som ser ut som ett I är markeringsverktyg. Med den kan du markera en del av låten och sedan göra något med den delen, exempelvis ta bort genom att trycka på "Delete" på tangentbordet.

Längst upp till höger finns två förstoringsglas med + och - på. Använd dessa för att förstora och förminska på skärmen så du lättare kan hitta rätt del av låten.

För att enklare höra var du är i respektive låt när du markerar kan du trycka på "Solo" ute till vänster på den låten, så är det bara den som spelas.

När varje låt bara består av de deler du vill höra är det dags att flytta dem i tid så att de inte spelas samtidigt. För det ändamålet använder vi ett annat verktyg längst uppe till vänster. Det heter "tidsflyttningsverktyget" och ser ut som en vänsterpil och en högerpil med ett streck emellan.

När du valt det verktyget kan du med musen dra och flytta låtarna så de hamnar efter varandra.

Sen är det bara att förstora upp och lyssna noga så du placerar dem rätt. Vill du få en mjukare övergång kan du markera en liten del av låten precis vid övergången och använda "Tona ut" och "Tona in" på menyn "Effekt".

När allt är klart och det låter bra, går du bara in på "Arkiv"-menyn och väljer "Exportera som WAV" och den filen kan sedan exempelvis brännas på en CD.
Permanent länkAnmäl