Rocksångaren Bono chef för Världsbanken?

2005-03-08 19:34
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Rocksångaren i gruppen U2, Bono, är föreslagen att bli den nye chefen för Världsbanken. Det är Los Angeles Times som uttryckligen har föreslagit det på sin ledare. Det finns dock tecken på att USA:s finansminister, Jack Snow, också tycker så.

Jack Snow uttryckte sin beundran för den irländske rocksångaren Bono på tv-kanalen ABC på söndagskvällen, 6/3.

Den nuvarande chefen för Världsbankens nuvarande chef, James Wolfensohn, kommer att avgå i juni. Jack Snow har fått i uppdrag av president Bush att föreslå lämpliga kandidater till posten som chef för Världsbanken. Av den anledningen har hans uttalande om Bono fått en särskild tyngd:
- Det är en person som jag beundrar. Han gör mycket bra saker när det gäller utvecklingsfrågor, sa Jack Snow till ABC enligt en artikel i DN på måndagen.
Han fortsatte:
- De flesta människor känner honom mest som en rockstjärna. Men han är en pragmatisk, effektiv och idealistisk person. Det jag gör är att erkänna min beundran för Bono.
Tidigare har ingen icke-amerikan suttit på den post som Bono nu är föreslagen till.

Bono har rest runt och besökt i synnerhet Afrika och har i många år varit engagerad i utvecklingsfrågor. Han har träffat många statschefer och ledande politiker och deltagit i Världsekonomiskt Forum i Davos. Där uppmanade han tillsammans med Storbritanniens premiärminister Tony Blair västvärlden att öka sitt bistånd till de behövande afrikanska länderna.

Även om det inte är för sina musikaliska gärningar som Bono har blivit föreslagen till Världsbankens chef, så är det ändå trevligt för oss musikintresserade.

Fakta om Bono:
Namn: Paul David Hewson
Född: 1960-05-10, Dublin Irland.
Yrke: Sångare, låtskrivare och gitarrist.
Musikalisk karriär: Sångare i bandet U2.
Familj: Gift med Alison Stewart. Har fyra barn, två flickor och två pojkar.

Källor: DN, Aftonbladet, ABC
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl