Petter gör en stor turné genom Sverige

2007-11-06 17:49
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Petter på turné -

16 nov - Örebro, Frimis
17 nov - Visby, Wisbystrand
23 nov - Uppsala, Västmanlands-Dala Nation
6 dec - Göteborg, Sticky Fingers / Scratch GBG
7 dec - Malmö, Slagthuset
8 dec - Mariestad, Karlsholme Folkpark Mariestad
14 dec - Östersund, O'Learys
15 dec - Umeå, O'Learys
20 dec - Stockholm, Debaser Slussen
5 jan - Karlskoga, Statt

"Det går bra nu" sa Petter på sin förra platta. Well, det går ännu bättre nu.

Att viss musik är vigt åt ungdom allena brukar anses vara en sorts musikalisk naturlag. Pensionsåldern för artister i alla genrer – rock, pop och inte minst hiphop – är generellt oerhört låg. Vi tycker att gamla rävar ska skita i återföreningsturnéer eller att spotta ur sig plattor efter sitt bäst före-datum, istället ska det konstant beredas plats för den hungriga ungdomen. Passera 30-strecket och det är dags för den musikaliska ättestupan.

Men det där är rent skitsnack. Petter är vårt bevis. Den svenska hiphopens Julius Caesar har en lång historia bakom sig som vittnar om den äkthet och dedikation som mycket av hiphopens trovärdighet bygger på. Vi känner till resan. Från att ha varit en mikrofonkåt huligan som spottade misstron i ansiktet och drog fram över landet som ett rhymande långfinger till att idag ha blivit en man som med en visare och mer fokuserad frenesi berättar för oss varför han fortfarande är chef över svensk hiphop.

Senaste albumet ”God Damn It!” (2007), hans sjätte, är Petters manifest över varför gammal är äldst och erfarenhet ger färdighet. Petter är numera personlig, Petter är självrannsakande, Petter är sin egen förnyare. ”God Damn It!” visar en skärpa och en attityd som aldrig tidigare kunnat vara möjlig, helt enkelt för att det tagit ungefär en halv karriär att kunna manifestera hur framtidens svenska hiphop ska låta. För det är Petter som visar vägen. Så har det alltid varit, och så är det nu.

Petters patent på unikt smällfeta beats och konturskarpa texter lyckas plocka från alla känslolägen; det är fest, det är allvar, det är bitterhet, det är självsäker och stenhård medvetenhet. Ett noga utvalt spektra av respektingivande gäster – Freddie Wadling, Säkert!, Makeba Riddick – förhöjer känslan av att Petter är en artist som vet att sålla agnarna från vetet och bara tillåta sig släppa ifrån sig kreativ kvalitet.

Och alla som varit på en av Petters konserter vet hur blodet kokar när beatsen bultar din cortex och Petter frustar sina rhymes rakt i ansiktet på dig. Du måste hoppa, du måste dansa, du måste gasta med i texterna som handlar om dig lika mycket som om Petter. Sådana konserter utmärker bara artister som varit med från början, artister som vet hur man helt och hållet äger scenen och sopar undan smutsen från dansgolvet.

Så glöm det där med yngre är bättre. Småglin ska vara hemma om kvällen. Petter Den Vise har kommit för att trampa på alla yngel.

AKTUELLT SKIVSLÄPP
Albumet "God Damn It" släpptes 24 oktober 2007.

BILJETTINFORMATION
Se www.luger.se

HEMSIDA
www.petter.nu


Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl