Einstürzende Neubauten ger två konserter i Sverige i april

2007-10-31 12:06
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Einstürzende Neubauten (DE) -

26 april - Göteborg, Trädgår'n
27 april - Stockholm, Berns

I närmare 30 år har avantgardisterna Einstürzende Neubauten överröst oss med industriella tongångar och med första skivan på eget bolag, "Alles Wieder Offen", har de gjort ett av sina allra bästa album. Skivan spelades in under 200 dagar i bandets egen studio och finansierades av fans som har prenumererat på exklusiva skivor, webcasts mm via bandets hemsida www.neubauten.org. 2000 års "Silence is Sexy" fick oss kanske att tro att bandet hade lugnat ner sig och kanske till och med blivit tystare, men allt det ställs nu på ända. Bandet tar sitt uttryck vidare, använder både en stråkkvartett och konventionella instrument, givetvis vid sidan av sina hembyggda instrumentkreationer.

1981 släppte bandet första albumet "Kollaps", som sägs ha spelats in i ett hålrum under en motorväg i Berlin, och raserade alla konventioner med oljud, metalliska rytmer och avgrundsvrål. Det är ett banbrytande och samtidigt svårlyssnat album, men redan här förklarade Neubauten krig mot alla konventionella sätt att lyssna på musik och blev förgrundsfigurer i en ny våg av industriella band. Instrumenten stals från byggarbetsplatser, skrotupplag och järnaffärer. De spelade på stålfjädrar, metallrör, tryckluftsborrar, hammare, sågar och ostämda gitarrer, allt toppat med Blixa Bargelds hårresande skrik och feberaktigt apokalyptiska texter. Publiken blev lika delar chockerad, förbryllad och fascinerad. "Halber Mensch" (1985) och "Haus der Lüge" (1989) blev två milstolpar som än idag rankas som verkliga klassiker.

På industripionjärernas senare skivor har de lugnat ner sig betydligt och har en mer konstnärlig och intellektuell framtoning, men det extrema och experimentella står ännu i centrum och de hittar ständigt nya sätt att förnya sig.

Live är Einstürzende Neubauten något för sig. På tidiga spelningar kunde vad som helst hända, då det brann lite överallt på scenen och slipmaskinen sprutade metalldelar åt alla håll. Numera kan man känna sig mer säker i publiken, men vi kan garantera att bandet bjuder på något utöver det vanliga.

"Det handlar inte längre om att lyssna med smärta, utan om en alltmer förfinad skärningspunkt mellan det poetiskt vackra och metalliskt karga." (DN 5/5)

"Blixa, Alexander och de andra har i vilket fall gjort ett av sina bästa album." (GP 4/5)

AKTUELLT SKIVSLÄPP
Albumet "Alles Wieder Offen" ute nu.

BILJETTINFORMATION
Biljetter släpps imorgon torsdag 1 november.

Stockholm 300kr + förköpsavg. 18-årsgräns vid förköp, 20 i dörren.

Göteborg 325kr + förköpsavg.

HEMSIDA
www.neubauten.org

Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl