Ed Harcourt gör en tuné i Norden

2007-10-25 15:35
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Ed Harcourt (UK) till Sverige -

Dec 2 - Stockholm, Nalen
Dec 3 - Helsinki, Tavastia
Dec 4 - Göteborg, Storan
Dec 5 - Oslo, John Dee
Dec 6 - Malmö, Inkonst
Dec 7 - Aarhus, VoxHall

Den brittiska överklassen har gett den västerländska kulturkartan många spännande personligheter över århundraden. Allt från Jane Austen och Winston Churchill till konstnären William Turner. Men få personligheter har satt ett så djupt och hjärtligt avtryck i den svenska indiesvärtan på senare år som singer-songwritern Ed Harcourt. Ständigt Sverige-aktuella Harcourt har ungefär lika många kopplingar till Landet Lagom som han har färdigskrivna låtar (och det ryktas om att han sitter på bortåt 300 stycken). När han var yngre bodde han i Gamla Stan i Stockholm tre år då hans diplomatpappa jobbade på Brittiska Ambassaden. Sedan han fick sitt skivkontrakt 1999 och minialbumet ”Maplewood” släpptes har han dessutom hunnit samarbeta med ett stort antal svenska artister - The Tiny, The Concretes och Jonna Lee, för att nämna några. På två av sina egna album har han samarbetat med The Bear Quartet-gitarristen Jari Haapalainen som producent, ”Strangers” kom 2004 och ”The Beautiful Lie” från 2006. Under åren har Ed Harcourt spelat i Sverige så många gånger att det svenska tullväsendet har börjat se honom som en personifiering av Schengenavtalet.

Harcourt är olidligt trött på att bli jämförd med Keane, Ryan Adams och Tom Waits och drar själv hellre paralleller till dom amerikanska sjuttitalsrockarna Big Star, ett band som lånat ut sina låtar till bland andra Elliot Smith och Garbage. Ovanpå rockgrunden i Harcourts musik finns en romantisk vibb som för tankarna åt det klassiska hållet. Handen på hjärtat handlar det nog handlar lika mycket om att han har piano som förstainstrument som det faktum att han bär upp sina slitna sammetskavajer med samma trovärdigt som en viktoriansk 1600talsperson. Musiken går ofta i vemod med stråkar och körer. Ibland är det enkelt och avskalat och bärs upp av Eds röst, ibland lever han om och det blir ett kraftigt driv i musiken, sjövilt och nästan lite bluesigt. En röd tråd i hans pianolyrik är dom otroligt träffsäkra och målande låttexterna som bara i sig är små konstverk, små noveller. Harcourt lyckas med konststycket att sjunga om existentiella saker som kärlek och vänskap med en personlig färg, texterna är på inget sätt klichéer utan vackra och nästan provocerande relevanta berättelser inbäddade i en vacker musikalisk komposition.

I oktober 2007 släpps en skiva i retrospekt, en samling med några av höjdpunkterna i hans intensiva karriär, ”Until Tomorrow Then”. Förväntningarna är skyhöga, en begåvad och produktiv artist som Ed Harcourt kan konsten att leverera, så väl att han enligt många borde vara att betrakta som något av en musikalisk brittisk institution.

Dessa spelningar i december blir de sista Ed Harcourt gör på mycket länge. Missa inte.


HEMSIDOR
www.myspace.com/edwardharcourt
www.edharcourt.com

Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl