José González gör en turné i december

2007-10-03 23:28
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
José González -

11 dec – Malmö, KB
12 dec – Köpenhamn, Vega
13 dec - Oslo, John Dee
16 dec - Umeå, Folkets hus
17 dec - Stockholm, Cirkus
18 dec – Göteborg, Lorensbergsteatern
19 dec - Helsingfors, Tavastia
Support på samtliga spelningar: Promise and the Monster

José González musik är knappast som konfetti och fyrverkerier. Ändå var det precis så hans förra skiva Veneer blev mottagen.
Hans lågmälda allvarliga och introverta musik har blivit ihjälkramad av allt från indiepubliken till mormor. José själv är nog den som är mest förvånad. Nu kommer skivan In Our Nature.

Det är fyra år sedan första skivan Veneer kom. Under den här tiden har det hänt ganska mycket: skivförsäljningsrekord, Europa-, USA-, Asien och Sydamerikaturnéer, prisregn och låten Heartbeats i reklamfilmen för Sony Bravia. En låt som snabbt gjorde José González känd utanför indiekretsen världen över. De flesta som hörde den ville höra mer. DN-recensenten Malena Rydell skrev ett par år tidigare: ”José González låtar har något man genast rycker till inför”. Och precis så blev det. Väldigt många verkade ha ryckt till av låten som spelades i reklampauserna och Heartbeats fick nästan överdrivet mycket uppmärksamhet. I alla fall i England, Irland och Australien. För många såg det ut som om José González blev känd över en natt och att det var en låt, och en coverlåt till på köpet, som var hans främsta tillgång. Lyckligtvis var det inte så.

Josés musik vilar snarare på en grund som utgår från ett långsiktigt arbete sedan många år tillbaka. Redan sex månader innan reklamfilmen hyllades Veneer av enig europeisk press. Musikbygget skulle man kunna jämföra med forskningen som han höll på med samtidigt som Veneer kom till. Då utbildade han sig till forskare inom biokemi på Göteborgs universitet. Han angriper musiken ungefär på samma sätt: tålmodigt, metodiskt och med ett väldigt stort intresse för att hitta oväntade infallsvinklar. Arbetet med In Our Nature handlade mycket om att ta fram just lite annorlunda ingångar.

– Jag ville inte skriva om kärlek utan hitta andra, men lika universella, teman för låtarna. Det här är saker jag alltid gått och funderat på, men sista halvåret tog intresset extra fart efter att jag läst boken The God Delusion av Richard Dawkins. Han är evolutionsbiolog. Mina texter är långt ifrån biologiska, det vill jag framhålla. Det är mest temat som intresserar mig, säger José González.

Efter flitigt turnerande världen över de senaste åren och sparsmakat med framträdanden i Skandinavien får vi nu chansen att äntligen se José göra egna spelningar på hemmaplan . På scenen backas han upp av Yukimi Nagano och Erik Bodin på körsång och percussion.

5 oktober medverkar José González i den amerikanska tv-showen ’Conan O’Brien’ som sänds i TV4+ klockan 00.10. In Our Nature gick direkt in på 18:e plats på engelska albumlistan.

Support på samtliga spelningar är Promise and the Monster.
Det är avskalat, finstämt, mörkt och alldeles... alldeles underbart. Promise and the monster, aka Billie Lindahl, skriver musik som inte lämnar någon oberörd. Det är sorgligt och ibland smärtsamt vackert, men Billie leder oss med sin röst genom låtarna och vi blir vid dess sista toner lämnade omskakade men många upplevelser rikare. Perfekt support till José.

BILJETTINFORMATION
Stockholm: 280:- + ev förköpsavgift.
För info om övriga städer se www.luger.se

HEMSIDOR
www.jose-gonzalez.com
www.myspace.com/promiseandthemonster
Josés sida på www.luger.se

Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl