High on Fire och Pelican ger två konserter i Sverige

2007-09-19 19:56
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
High on Fire (USA) och Pelican (USA) -

17 november – Göteborg, Sticky Fingers
19 november – Stockholm, Debaser Slussen

Sverige kröns av nylegendariska besök: co-headline High on Fire och Pelican.

Det är inte ofta två band med två så olika avstamp kompletterar varandra så väl som rasande benhårda och bredbenta metalräddarna High On Fire och högtflygande instrumentala och drömskt harmoniösa och Tortoisesquea Pelican.

Numera legendariska High On Fire spelar metal efter tungt recept, med lika delar geni, målmedvetenhet och harmonier. Dom kraschar genom ben och märg tills inget någonsin blir sig likt igen. Men dom skiljer sig från resterande band i de tyngre genrerna på fler än ett sätt. Ett exempel är att dessa tre metalmastodonter skriver låtar som inga andra och tar nya vågade grepp. När resten av rockgenren och det långhåriga, skrevrockande kollektivet världen över gick vilse i stonerhypen släppte High On Fire sin debut ”The Art of Self Defense”, ett skruvat epos mättat med religiös mysticism och tunga, doom-mättade riff. High On Fire på hög volym är än att sätta fingrarna i eluttaget, än att vara på gränsen att förkroppsliga Michael Douglas i Falling Down. Och det sista dom gör är att ta genvägar. Dom slår sig blodiga med en neandertalsk övertygelse, skapandes hypnotiska, drönande riff som äter sig in. Deras fjärde halsbrytande hårda album som får även den mest hårdnackade metal-ateist att vråla halleluja för allt vad tygen håller heter ”Death is This Communion” (Relapse Records) och släpps i september.

Chicagos geniala Pelican är bandet som lyckas göra vad alla andra drömmer om, nämligen skapa precis den sortens musik man vill ska vara ledmotivet till resten av ens eget liv. Det är doomigt, postigt och metal, allt på en och samma gång. Missförstå oss rätt, det är inte bakgrundsmusik vi pratar om, det är den mest stämningsfulla och känsloförmedlande gitarrbaserade musik i mannaminne. Inga texter som styr, ingen vokalist som öser sina känslor och åsikter över lyssnaren, utan ett ljudlandskap designat för någon annans öron. Med hjälp av tvära kast där Pelican stundvis är lika brutala och ångestladdade som de i nästa är sprängfyllda av förhoppningar så omhuldar bandet sina lyssnare. Och som de stämningsskapare de är finns det inget bättre än att se dom in action, live och gärna så nära som möjligt. Bandet har nu med anledning av briljanta ”City Of Echoes” (Hydra Head) gett sig ut på vägarna med sina kamrater i High On Fire.

På med bästa gå-bort-kostymen – High On Fire och Pelican kommer till Sverige för att lysa upp i det stundande höstmörkret.

AKTUELLA SKIVSLÄPP
Pelicans album City Of Echoes (Hydra Head) finns ute nu
High On Fires ”Death Is This Communion” släpps i september (Relapse)


Stockholm: Lugerbiljett säljs på www.luger.se/biljetter.

HEMSIDOR
www.highonfire.net
www.pelicansong.com

Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl