Återförenat Breach ger en konsert i Stockholm

2007-09-05 17:59
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Breach återförenas för att sandblästra Debaser Medis -
6 december - Stockholm, Debaser Medis

Det finns något ironiskt och rocknrollklyschigt över hur Breachs hjältestatus växte efter den stilla splittringen strax efter den lugubra ”Kollaps” (2001) släpptes. Ingen får kultstatus förrän den gått och dött, och med Breach blev ryktbarheten nästan episk efter bandets farväl. För Breachs musik betydde så mycket för så många. Ett marginaliserat band utan relativa kommersiella framgångar, men som med sin musik skapade en unik koppling till de som faktiskt ändå lyckades upptäcka bandet.

När sångaren Tomas Hallbom – Sveriges kanske råaste och ärligaste sångare – knöt banden med sin fru i somras, tog känslorna överhanden även hos de ditbjudna gamla bandkamraterna. En låt som spelades tillsammans på bröllopets anspråkslösa dansbandsscen ledde till ett samtal om musik, nostalgi och lusten att spela tillsammans igen. Allt var förlåtet. Vänner hittade hem. Lusten fanns där igen. Alla vi andra jublar.

För när Breach spelar flyter lava. Men den skitiga, taggiga, sandblästrande ljudväggen är inte onyanserad; musikens starka känslomässiga förankring, Anders Ekströms och Niklas Quintanas subtilt emotionella gitarrharmonier och den ursinnigt kontrollerade rytmsektionen, gör Luleåbandets musik såväl unik som innerlig som ofattbart jävla krosshård. Referenserna bar de alltid på skjortärmen – Unsane, Neurosis, Shellac, Melvins, Entombed mfl., men musiken de hävde ur sig var ändå alltid oefterhärmligt deras egen. Och att vara originell utan kladdiga pretentioner är ingen lätt match. I jakten på kredibilitet har många band försökt - men nästan alltid misslyckats - med det som alltid föll sig naturligt för Breach; förmågan att kombinera nattsvart gravallvar och samtidigt ha en norrländsk självdistans till sig själva och sin musik.

Så alla vi patetiska, dödliga själar kan nu bara glädjas. När ett återförenat Breach ställer sig på Debaser Medis scen den 6:e december kommer den primala intensiteten att sitta lika säkert i märgen som gåshuden på armarna.

HEMSIDA
www.myspace.com/73645848

BILJETTINFORMATION
250kr + serviceavgift, se info på www.luger.se


Källa: Luger
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl