Atomic & Skoglund/Marhaug på Frislagsturné

2005-11-03 11:58
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Atomic är en av de mest uppmärksammade grupperna på den internationella jazzscenen, och Daniel Skoglund och Lasse Marhaug två av förgrundsgestalterna inom electronica och noice. I oktober och november reser de norsk-svenska konstellationerna på Frislagsturné till 100-årsminnet av unionsupplösningen.

I Atomic gör svenskarna saxofonisten Fredrik Ljungkvist och trumpetaren Magnus Broo gemensam sak med norrmännen pianisten Håvard Wik, basisten Ingebrigt Håker Flaten och trumslagaren Paal Nilssen-Love. Fem musiker som var och en är en gigant på den progressiva skandinaviska och internationella jazzscenen.Gruppens kompositioner bär spår av John Coltrane, Albert Ayler, Ornette Coleman och europeiska element. Men det är intryck Atomic smält samman till ett helt eget och banbrytande uttryck där det fria går hand i hand med det skrivna och arrangerade. Om det vittnar bland annat gruppens färska, live-inspelade trippel-cd ”The Bikini Tapes” (Jazzland).”Det är svårt att föreställa sig en hetare, skandinavisk jazzgrupp” DN.”Atomics musik är jazz – kokande, intensiv, otroligt svängande jazz” SvD.

Frislagsturnén delar Atomic med Daniel Skoglund och Lasse Marhaug. Daniel Skoglund är en installationskonstnär från Göteborg, som konstruerar och bygger elektroniska eller mekaniska ljudapparater och verktyg för att sedan använda dem med ”tekniker som är icke-musiker-musikaliska”. Tidigare har han bland annat samarbetet med saxofonisten Mats Gustafsson och ingått i ljudkonstduon 8tunnel2.

Norrmannen Lasse Marhaug å sin sida är noiceartisten som använder det han behöver, datorer, gitarrer, skivspelare och gamla analoga syntar för att skapa en färg- och nyansrik volymstark musik. Bland de artister han arbetat med kan nämnas norska duon Fe-Mail och japanske noicekonstnären Merzbow. Tillsammans lovar de en suggestivt artegen musik där inte minst det visuella inslaget är betydelsefullt.
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl