Förlängt förordnande för Hannu Koivula

2005-10-04 18:29
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
PRESSMEDDELANDE från Västmanlandsmusiken:

Västerås Sinfoniettas ger chefdirigenten gott betyg.

Förlängt förordnande för Hannu Koivula.

Västerås Sinfonietta ger den finske dirigenten Hannu Koivula förlängt kontrakt. Fram till sommaren 2008 är han aktiv som konstnärlig ledare. Hans uppdrag som chefdirigent sträcker sig till halvårsskiftet 2009. ”Det känns mycket roligt”, säger orkesterchef Fredrik Andersson. ”Nu får orkestern arbetsro och konstnärlig kontinuitet.” Västerås Sinfonietta ingår i Västmanlandsmusiken.

Hannu Koivula är konstnärlig ledare för Västerås Sinfonietta sedan 1 juli 2002 och dess chefdirigent sedan 1 juli 2003. Orkesterchef Fredrik Andersson är glad över att kunna förlänga hans förordnande.
– I tider då många svenska orkestrar snabbt och ofta byter chefdirigenter känns det roligt att kunna konstatera att samarbetet mellan Hannu Koivula och Västerås Sinfonietta utmynnat i en förlängning, säger han. Det ger orkestern arbetsro och konstnärlig kontinuitet.
– Enligt det förlängda kontraktet anlitas Hann Koivula som konstnärlig ledare till 2008 och som chefdirigent till halvårsskiftet 2009, fortsätter Fredrik Andersson. Den tidsmässiga förskjutningen är praxis i branschen och hänger ihop med orkestrarnas långa framförhållning. Vi planerar vår verksamhet minst ett år i förväg.

Ur den finska dirigentskolan

Hannu Koivula föddes i Rovaniemi 1960 och är en av de mycket begåvade unga dirigenter som kommit ur den finska dirigentskolan vid Sibeliusakademien.
Han är en eftertraktad dirigent, både i Norden och i övriga Europa och är för tillfället konstnärlig ledare också för Joensuu Stadsorkester i hemlandet Finland och Östgöta Blåsarsymfoniker i Linköping.
Tidigare har han varit chefdirigent för Björneborg Sinfonietta och förste gästdirigent för Uleåborgs stadsorkester. Utanför Finland har Gävle Symfoniorkester och Danska Radions Sinfonietta anlitat Koivula som förstedirigent.

En av landets äldsta orkestrar

Västerås Sinfonietta är en av Sveriges äldsta orkestrar med rötter i det musiksällskap som startades 1883. Under den snart 125-åriga verksamheten har orkestern varit en bärande del i stadens musikliv och har genom åren fått en hängiven och entusiastisk hemmapublik.
Med 700 respektive 300 abonnenter till sina båda konsertserier intar Västerås Sinfonietta en särställning bland landets orkestrar. Sedan hösten 2001 spelar den för utsålda hus varje gång den framträder i Västerås.
Västerås Sinfonietta har på senare år gjort flera cd-inspelningar och har ofta hörts i Sveriges Radio P2 och vid några tillfällen i SVTs kulturprogram. Turnéverksamheten har de gångna åren bland annat omfattat gästspel i Norge och Danmark. Tidigare i år gjordes en längre turné i Kina.
Att beställa ny musik har blivit något av ett signum för Västerås Sinfonietta och på torsdag den 6 oktober för Hannu Koivula ännu ett nytt verk till dopet då han tillsammans med orkestern och solisten Jan Stigmer uruppför Johan Hammerths Violinkonsert nr 3.
Västerås Sinfonietta är en del av Västmanlandsmusiken där även Länsmusiken och Västerås Konserthus ingår. Musikerna är anställda på halvtid.

Med vänliga hälsningar
VÄSTMANLANDSMUSIKEN


Helena Wessman
Informationschef
------------------------------------------
E-post: hw@vmu.nu
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl