Popcorn Filmfestival i helgen

2005-10-03 17:18
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Andreas Fock, filmkoordinator Popcorn Filmfestival, meddelar:
Popcorns Filmfestival går av stapeln på Södra Teatern i Stockholm nu till helgen. Hela programmet finns att läsa här: www.popcorn.nu .
Vi kör 40 musikfilmer + konserter och klubbar. Följande filmer kan jag tänka mig är av intresse för er:
---
Regissören Dorian Supins 24 kollageartade nedslag i den estniske kompositören Arvo Pärts vardag och arbete berättar inte den kronologiska historien om hans liv, snarare doppar den tårna i alla delar av ett svåröverskådligt livsverk. Som vackrast är den när Arvo och hans fru plockar svamp samt försöker få en skjortknapp isydd av en vänlig dam med symaskin på gatumarknaden i Tallinn.
///Andres Lokko

Medverkande: Arvo Pärt

Regi: Dorian Supin
Estland 2002 86 min
Visas: Kägelbanan 2 (8 Okt , kl: 13:00)
---
Ett antal samtal med kompositören och ljudteoretikern John Cage om buddismens roll i musikens tillkomst och om den eviga drömmen om tonernas fullständiga frihet. Regissören Frank Scheffer målar ett intimt porträtt av en av 1900 talsmusikens mest tongivande pionjärer, som med en outsinlig energi komponerade tystnad, inspirerade Velvet Underground och hade fina svampar på sina skivomslag.
///Andres Lokko

Medverkande: John Cage

Regi: Frank Scheffer
Nederländerna 1995 55 min
Visas: Kägelbanan 2 (9 Okt , kl: 13:15)
---
Vem annars än Karl-Heinz Stockhausen skulle komponera ett verk för stråkkvartett och fyra helikopterpiloter? 1995 realiserade den tyske kompositören sin vision om en stråkkvartett med medlemmarna i varsin militärhelikopter som i luften både flyger och spelar efter Stockhausens mycket exakta noter. Bilderna av piloternas tappra försök att flyga efter noter är oförglömliga.
///Andres Lokko

Medverkande: Karlheinz Stockhausen

Regi: Frank Scheffer
Nederländerna 1996 75 min
Visas: Kägelbanan 2 (9 Okt , kl: 16:30)
---
Eric Darmon har följt den amerikanska kompositören Philip Glass över hela världen i sju månader och dokumenterat tillkomsten av operan The Sound of a Voice. Darmon berättar Glass historia från hans underjordiska tillvaro i 70-talets New York, över filmen Koyaanisqatsi och samarbetet med teaterregissören Robert Wilson fram till idag. Att Philip Glass hånats av Trey Parker och Matt Stone i ett numera klassiskt avsnitt av South Park rör honom inte i ryggen.
///Andres Lokko

Medverkande: Philip Glass

Regi: Eric Darmon, Franck Mallet
Frankrike 2003 60 min
Visas: Kägelbanan 1 (7 Okt , kl: 17:00)
-------------------------------------------------
...och dessutom visas

Kompromisslös, übercool och blåtrumpetad Miles spelar elektrifierat inför 600 000 personer på Isle of Wight-festivalen 1970. 38 minuters improvisation med bl.a. en besatt percussionist skakandes som under pistolhot! Filmen inleds med en dokumentär där storheter som Herbie Hancock förklarar vad det var som fick dåtidens jazzskägg att krokna.
///Andreas Fock
Medverkande: Miles Davis, Chick Corea, Joni Mitchell

Regi: Murray Lerner
USA 2004 87 min
Visas: Stora scenen (8 Okt , kl: 12:30)


Andreas Fock, Filmkoordinator, Popcorn Filmfestival
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl