Stor körhelg i Västerås 7-9 oktober

2005-09-27 13:30
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Körledarkonvent 2005.

En helg fylld av körsång blir det när 150 körledare och 500 körsångare samlas i Västerås för att delta i Föreningen Sveriges Körledares årliga konvent, den 7–9 oktober. Seminarier, arbetsbodar och konserter står på programmet som har temat ”scenisk kör och levande tonsättare”. Tre av konserterna är öppna för allmänheten. Körledarkonvent 2005 arrangeras av Föreningen Sveriges Körledare i samarbete med Västmanlandsmusiken. Ekonomiskt stöd lämnas av UNGiKÖR, Statens kulturråd samt Kultur- och fritidsnämnden Västerås stad.

”Scenisk kör och levande tonsättare” är temat för Körledarkonvent 2005, som anordnas i Västerås Konserthus den 7–9 oktober. Vid konventets fem konserter framträder körer och ensembler som alla gjort sig kända för sin teatrala förmåga. De kommer bland annat att framföra verk av tre svenska tonsättare, som själva medverkar under konventet. Två av verken framförs för första gången.

Utöver konserterna erbjuds konventdeltagarna ett varierat utbud av arbetsbodar där körsjungandet och dess krav på ledarskap står i centrum. Syftet är att ge deltagarna inspiration och konstnärlig fördjupning. Av samma anledning medverkar fem svenska musikförlag med utställningar och repertoargenomgångar.

Körledarkonvent 2005 är det 20:e i ordningen och det andra som anordnas i Västerås (förra gången var 1995). För arrangemanget svarar Föreningen Sveriges Körledare i samarbete med Västmanlandsmusiken. Ekonomiskt stöd lämnas av UNGiKÖR, Statens kulturråd samt Kultur- och fritidsnämnden Västerås stad.


Konserter

- Requiem av Steve Dobrogosz.
Kör, solosång och symfoniorkester. Mariakören och Västerås Kammarkör tillsammans med Västerås Sinfonietta. Västerås Domkyrka fredag 7/10 kl 19.30. Konserten ingår i Körserien 2005–2006 och är öppen för allmänheten.
- Det sanna ljuset av Csaba Deák – urppförande.
Blandad kör, blåsarkvintett och piano. Jan Ivar Blixt dirigerar Mölndals Kammarkör och Vestmanniaensemblen. Verket är ett beställningsverk av Västmanlandsmusiken med stöd från Statens Kulturråd. Västerås Konserthus lördag 8/10 kl 14.30. Konserten ingår i Körserien 2005–2006 och är öppen för allmänheten.
- Till Ängeln med de brinnande händerna – uruppförande.
Ett sceniskt verk för damkör, solosång och instrument av Karin Rehnqvist. Damkören är La Cappella med dirigenten Karin Eklundh. Västerås Konserthus söndag 9/10 kl 13.30. Konserten ingår i Körserien 2005–2006 och är öppen för allmänheten.
- J S Bach Bondekantat i ett sceniskt framförande av en kvartett ur Oscars Kammarkör, Stockholm och delar av Svenska Barockorkestern. Intern konsert för konventdeltagarna.
- Barnkörkonsert med Viva-Sandnes musikskoles kor från Norge. Intern konsert för konventdeltagarna.


Arbetsbodar och seminarier

- Mikael ”Zifa” Eriksson lär ut afrikansk musik.
- Thomas Caplin från Norge går igenom sin dirigentbok ”På slaget”.
- Genomgång av nya noter från förlagen med Musikhögskolans kammarkör från Stockholm.
- Det konstnärliga ledarskapet med Cecilia Rydinger Alin.
- Vokalgruppen Vocation lär ut pop och jazz.
- Konstnären Mikael Genberg föreläser om sitt projekt att sätta ett rött hus på månen.
- Liv Hugstmyr Særheim och Viva-Sandnes musikskoles kor från Norge visar upp barnkörmetodik.
- Bandyspelaren Hans Johansson berättar om ledarskap och organisation i lagidrotter.
- Anders Colldén berättar om Vivaldis kyrkomusik.
- Scenisk kör med Jan-Ivar Blixt tillsammans med koreografen/regissören Jan Renell och Mölndals Kammarkör.
- Gunnel Fagius föreläser om ”Sjung med oss mamma eller Sjung med oss ABBA” – om barns sångideal i ett historiskt perspektiv.


Utställare (i Konserthusets stora foajé från fredag 7/10 kl 12.00)

- Musikförlag: Gehrmans, Bo Ejeby förlag, Wessmans, Notfabriken, Sweden Midi Music.
- Övriga: Riksförbundet Svensk körsång, Bison Produkter, Carina Brohall Design, Scandorama Grupp & Konferens, STIM- Svensk musik, InterCultur, Körstämman i Skinnskatteberg.

För ytterligare information om Körledarkonvent 2005 kontakta körkonsulent Kella Næslund, e-post kn@vmu.nu.

Med vänliga hälsningar
VÄSTMANLANDSMUSIKEN
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl