ZZ Top ger tre konserter i Sverige i juli

2007-03-08 11:27
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Sväng med Skägg!
ZZ Top gör tre konserter i Sverige i sommar, den 2 juli på Hovet, Stockholm, den 3 juli på Öja Krog, Ystad och den 4 juli på Trädgårdsföreningen, Göteborg. Biljetterna släpps den 13 mars.

ZZ Top bildades i Houston, Texas 1970, inspirerade av blues och boogie woogie-influenser. Medlemmar är, och har alltid varit, Billy Gibbons på gitarr, Dusty Hill på elbas, och Frank Beard på trummor. Både Gibbons och Hill brukar spela på svensktillverkade Hagström-instrument.

Gruppen började som ett traditionellt bluesrock och boogierockband men på 80-talet började de använda sig mer av syntar och musiken blev lite poppigare och mer kommersiellt gångbar än tidigare. På senare år har de återvänt till sina rötter.

ZZ Top var tidiga med att utnyttja musikvideor och MTV-fenomenet, och nådde en bred publik med videotrilogin "Legs", "Gimme All Your Lovin'" och "Sharp Dressed Man" från albumet "Eliminator" (1983), som slog an en mer trallvänlig ton än deras tidigare produktioner. Plattan fick sitt namn och omslag från bilen Eliminator, en Hot Rod som ZZ Top låtit Boyd Coddington bygga utifrån en Ford av årsmodell 1933. Temat för de tre videorna var Eliminator-bilen och tuffa tjejer som hjälpte tafatta killar. Dessa nominerades i ett flertal kategorier i MTV Video Music Awards år 1984. "Legs" vann t ex priset för bästa gruppvideo och "Sharp Dressed Man" vann priset för bästa regi.

Till "Afterburner" (1985) utnyttjade man i ännu större grad syntar för att skapa ljudet, en teknik som man därefter började gå ifrån. Även "Afterburner" begåvades med några intressanta videor, framför allt till "Rough Boy" som nominerades i sex kategorier till MTV Video Music Awards år 1986 och där vann priset för bästa art direction. Även "Sleeping Bag" nominerades i två kategorier. I båda nämnda videor ingår bilen Eliminator; i "Sleeping Bag" förstörs den av stora traktorer för att sedan återuppstå som rymdfärja, vars färd man senare får följa i "Rough Boy". Eliminator sågs för sista gången i "Rough Boy", men ZZ Tops intresse för bilar bestod. I slutet av 1980-talet lät de samme Boyd Coddington bygga CadZilla baserat på en Cadillac från 1949. Denna kan ses i videon till "My Head's in Mississippi" från albumet Recycler.

ZZ Top släppte senast en studioskiva 2003 och fortsätter med att turnera jorden runt. Den 15 mars 2004 blev de välförtjänt invalda i Rock and Roll Hall of Fame med sina 14 studioalbum och 6 samlingsskivor i ryggen. Senast ZZ Top var i Sverige var 2004 då de spelade på två festivaleri både norra och södra Sverige. Året dessförinnan gjorde bandet en hyllad spelning på Hovet. Nu får vi se dessa underbara herrar igen!

- Hitsen "Gimme all your lovin", "Sharp dressed man" och "Legs" håller hög klass. Det är svårt att hitta tuffare raggarlåtar om brudar, bilar, öl och långa ben på den här sidan av AC/DC. För att inte tala om "La Grange" och "Tush" - två klassiska boogiesmällare – Markus Larsson, Aftonbladet om konserten på Hovet 2003

För mer information besök www.zztop.com

Biljetterna kostar 430 kr + serviceavgift i Stockholm. I Ystad och Göteborg kostar biljetterna 440 kr + serviceavgift.

Källa: EMA Telstar
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl