Kan du lyssna?

2005-08-30 16:26
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Västmanlandsmusiken har anordnat en lyssnarkurs för musikälskare i samarbete med Mälardalens högskola. Det handlar alltså om att lära sig att lyssna på klassisk musik på rätt sätt. Det är gratis och kursen kommer att vara fyra tisdagar med start 6/9 kl 18.00, första seminariet handlar om Schumann. Den hålls i Västerås kopnserthus, Lilla salen, och lärare är Staffan Sandström.
Så här skriver Västmanlandsmusiken:
Västmanlandsmusiken
Konserthusets husartist 2005/2006, Staffan Sandström, intar Lilla salen med en lyssnarkurs för musikälskare. Under fyra på varandra följande tisdagar ger han oss fakta och inspiration då fyra av 1800-talets största och mest betydelsefulla kompositioner för piano och deras upphovsmän presenteras. Först ut är Robert Schumanns Fantasie i D-dur. Vad betyder det gåtfulla motto som Schumann markerat på verkets första sida och hur var Schumanns relation till sin älskade hustru Clara? Genomgång av sonatformen inför kommande seminarier. Lyssnarkursen är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och Västmanlandsmusiken och ingår i en 3-poängskurs vid Mälardalens högskola. Kontakta högskolan, tel 021-010 14 26, för mer information. Kursen är öppen för allmänheten.
Fri entré.
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2005-08-31 21:42
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Hehe, jag måste erkänna att jag blir full i fniss när jag läser ordet "lyssnarkurs", för musikälskare dessutom. Hehe varför behöver man en kurs i att lyssna på nåt man redan gillar, för det gör man väl redan om man är musikälskare?

Men okay jag hajar att ju mer man vet om musiken man för tillfället har i sina öron desto större chans att man kan gilla det.

Jag menar tex svår jazz är ju oftast obegriplig för en person som inte är insatt i jazzens olika typiska stilar och harmonier.

Kan man sitta på en sådan konsert och kasta ur sig "wow där lirade han en Dizzie fras!", eller "aldrig hade jag trott att dom skulle landa på ett essmaj9 efter den ackordväxlingen!", så är ju musiken ifråga i alla fall intressant och spännande även om den kanske inte alltid är så kallad "örongodis".

Men klassisk musik är ju musik som låter bra från början och ofta är ganska lyssnarvänlig om man ger sig till tåls att verkligen lära sig känna igen olika melodier och stämmor.

Ofta handlar ju att "gilla" musik om att lära sig känna igen något. Man talar ju tex alltid om att en populär melodi måste ha en "hook", dvs en melodislinga som även hjärnan hos en tondöv fattar direkt och känner igen redan vid andra genomlyssningen.

Jag måste erkänna att en lyssnarkurs låter spännande och jag skulle gärna gå på en sådan om den handlade om någon musik jag inte gillar för att utmana min egen smak.

Dom kanske skulle ge ut skivor i syfte att bilda massorna i svårlyssnad musik, typ "Classical musik for dummies".
Permanent länkAnmäl