Charlie Norman har avlidit

2005-08-12 11:14
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Charlie Norman, Sveriges jazzlegend, boggie woggie-kung och föregångare på många sätt, avled vid midnatt, natten till idag.

Charlie blev 84 år. Han drabbades redan 1998 av cancer, men klarade det och kom igen. Förra året slog cancern till igen och tog slutligen hans liv.

Charlie Norman föddes 1920 i Ludvika. Han gjorde solodebut 1942. TV-debut gjorde han redan 1947, då han spelade med Edith Piaf i Paris. Under hela 1950-talet hördes Charlie mycket i radio, både som programledare och pianist.

Charlie spelade mycket och länge i egen trio. Förutom honom själv bestod trion först av Rolf Berg och Hasse Bjurman. Senare blev det istället Ronnie Gardiner och Lennie Norman (Charlies son).

Många artister har haft Charlie Norman som förebild. Mest känd är kanske Robert Wells.

Vi som har upplevt Charlie och hans musik kommer alltid att minnas honom. Även om han nu inte längre finns fysiskt ibland oss så finns han kvar i våra sinnen.
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2005-08-12 16:23
Cruisers avatar
Inlägg: 24
Instrument: Visa
Hatten av för ett av de verkligt stora namnen i svensk musik alla kategorier. Charlie var definitivt något av vad engelsmännen kallar för "household names". En föregångare, en kreatör men också en förvaltare. Han tog barpianot till de fina salongerna! Gå ut ikväll, titta på stjärnorna, och lyssna! Då hör du förmodligen hans pianoklink i fjärran! Himlen har vunnit en världsmusiker. Vi har förlorat ett musikaliskt geni. Tack för allt Charlie!
Cruiser99
Permanent länkAnmäl