Internationell improhöst för älskare av improviserad musik

2006-08-30 12:42
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Föreningen för Fri Improviserad Musik (FRIM), föreningen som vill sprida och spela fri improviserad musik meddelar:
- - -
FRIM presenterar stolt en stor improhöst – kanske vår mest spännande hittills - med många internationella gäster!

I höst lyser vi upp mörkret med inte mindre än: en konsertserie på Café Agueli, två klubbar i samarbete med Nursery och Street under namnet Välkommen!, samt en internationell tvådagars festival i november – MOMENTFESTIVAL – med gäster från bl.a. Japan, Frankrike och Schweiz.

Först ut är trumpetaren och bloggmusikern Mazen Kerbaj från Libanon, i en unik solokonsert på café Agueli. Näst på tur står norska Merriwinkle (Sidsel Andresen, Christian Wallumrød och Helge Sten) som gästar klubben Välkommen Norge!. Hösten innehåller också namn som legenderna i Toot – Phil Minton, Axel Dörner och Thomas Lehn, norske slagverkaren Ingar Zach och japanske gitarristen Tetuzi Akiyama.

FRIMs höstprogram:

Tisdag 5 september, Agueli kl 19
Mazen Kerbaj – solotrumpet
Sten Sandell – piano, Emil Strandberg – trumpet och Patric Thorman – kontrabas

Onsdag 13 september, Street kl 20
”Välkommen Norge!” – klubb med band och dj.
Live: norska ”Merriwinkle” (Sidsel Andresen, Christian Wallumrød och Helge Sten) och Sören Runolf .

Fredag 13 oktober, Agueli kl19
TOOT: Phil Minton – röst, Axel Dörner – trumpet, Thomas Lehn – analog synthesizer

Söndag 29 oktober, Agueli kl 19
Duo med Ingar Zach (NO), slagverk och David Stackenäs, gitarr
+ TBA

3-4 november - MOMENTFESTIVAL
Tetuzi Akiyama (Japan), Eve Risser (FR), Charlotte Hug (Schweiz), Nina de Heney, Lisa Ullén Quartet, Christer Bothén/Eric Carlsson duo, Joel Grip, Konatus mfl.

”Välkommen Finland!” - datum för klubben ”Välkommen Finland!” ej satt i skrivande stund.

Ytterligare konserter kan tillkomma!
Mer info om arrangemangen nedan.

www.frim.nu

::::::::::::Mer info om FRIMs arrangemang:::::::::::::

FRIM på Aguéli, Blecktornsgränd 9, T – Mariatorget

FRIM på Aguéli är tillbaka och kan stolt presentera ännu ett program av hög kvalitet med många internationella musiker. Nytt för denna termin är att konserterna inte är på torsdagar, i stället har programmet anpassats efter musikernas resrutter.

Tisdag 5 september kommer den libanesiske trumpetaren Mazen Kerbaj för att göra en solokonsert. Kerbaj har blivit omskriven i sommar för att ha lagt ut musik på nätet där han improviserar mot en bakgrund av bomber i Beirut (redan i en intervju med Wire i oktober 2005 sa
Kerbaj: ”I never ment to make helicopter or bomb sounds on the trumpet, but I have to admit that a lot of the sounds I use are very similar to war sounds.”) Kerbaj är en man som skapar musik på preparerad trumpet och tillsammans med några få andra håller på att etablera en libanesisk scen för improvisationsmusik. Denna kväll hör vi också en av Sveriges mer kända improvisatörer, Sten Sandell, tillsammans med två på gång, Emil Strandberg och Patric Thorman. (mer
info: mazenkerblog.blogspot.com)

Fredag 13 oktober ägnas hela kvällen åt TOOT, en trio som gav ut en liveskiva förra året och består av den legendariske röstimprovisatören Phil Minton (som varit på scenen i 40 år) tillsammans med två tyskar, trumpetgeniet Axel Dörner och Thomas Lehn som spelar på en analog synthesizer. (mer info: sofamusic.no)
Söndag 29 oktober spelar den norske slagverkaren Ingar Zach, grundaren av den norska improlabeln Sofa, tillsammans med en av sveriges bästa, David Stackenäs, som är berömd för sina preparerade gitarrer. En dynamisk duo. Denna kväll hörs även något mer, ej bestämt ännu (TBA). (mer info: sofamusic.no)


Välkommen!
I klubbserien Välkommen! bjuder vi under 2006 in musiker och grupper från våra nordiska grannar som vi är nyfikna på och som vi kanske inte hört alls i Sverige. För konstigt nog går mycket av det som händer i våra nordiska grannländer oss helt förbi. Det vill vi ändra på!
I våras gick Välkommen Danmark! och Välkommen Island! av stapeln, och i höst är det dags för Välkommen Norge och Välkommen Finland. Vid varje tillfälle spelar även en svensk musiker/grupp. Ibland möts musikerna i ett set, ibland möts de i baren. Musiken rör sig inom det improvisatoriska och det elektroniska fältet med utsvävningar åt olika håll. Välkommen! är ett samarbete mellan FRIM, Nursery och Street.

13 sep – Välkommen Norge!
Live: Merriwinkle och Sören Runolf. Dj TBA.

Merriwinkle (Norge) startade 2002 som ett duo-samarbete mellan sångerskan Sidsel Andresen och pianisten Christian Wallumrød – båda i fronten av den nutida musikscenen och jazzens utmarker i Norge. Ofta utökas gruppen med ljudmagikern Helge Sten (alias Deathprod). År 2004 kom den första skivan – Merriwinkle (Jazzland/Universal 2004).
Musiken är helt improviserad men faller inte inom ramarna för de etablerade kategorier som kommit att skapas inom detta fält. Musiken uppstår snarare ur gruppens breda och varierade musikaliska erfarenheter utan att falla in i någon klart definierad genre eller stil. Merriwinkle har turnerat i Skandinvavien, Europa och Kanada.

Sören Runolf, elgitarr, elektronik, cello etc, har vart medlem av den svenska improvisationsgruppen Lokomotiv Konkret sedan '70-talet, och av The Too Much Too Soon Orchestra. Han har gjort sig känd för att använda konventionella instrument som elgitarr och cello på ett nytt sätt. Han har också arbetat med musik till intermedia, dans, poesi samt i otaliga konstellationer med svensk och utländsk improviserad musik och "experimentrock".

Välkommen Finland!
Datum och artister meddelas senareMOMENTFESTIVAL 3-4 NOVEMBER

FRIM bjuder på två dagars improfestival där fokus ligger på blandningen mellan fasta och tillfälliga grupper och mötet mellan svenska och utländska musiker. Japanske gitarristen Tetuzi Akiyama är festivalens stora namn (http://www.japanimprov.com/takiyama/,
ljudfiler på http://www.thewire.co.uk/web/mp3.php) - vars akustiska och elektriska spelsätt är totalt motsatta men lika fascinerande båda två. Därutöver har vi även bjudit in andra internationella gäster för deras första Sverige-spelningar, t ex Paris-baserade Eve Risser och schweiziska Charlotte Hug. Klara i skrivandes stund är också Nina de Heney, Lisa Ullén Quartet, Christer Bothén/Eric Carlsson duo, Joel Grip, Konatus. Och fler tillkommer!

Fylkingen 3-4 November, 19.00

**********************************

Källa: FRIM
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl