Matning av musiknyheter som RSS, vad betyder det?

2005-10-27 23:19
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Vi Musiker tillhandahåller gratis matning av musiknyheter på två sätt, dels finns det en kod att sätta in i sin hemsidas kod, dels finns det RSS. Så här förklaras RSS:
Wikipedia
RSS
Från Wikipedia, den fria encyklopedin.
RSS är en samling XML-baserade filformat som används för att syndikera webbinnehåll och används av bland annat nyhetssidor och webbloggar. Akronymen RSS kan stå för en av tre standarder:
Rich Site Summary (RSS 0.9x)
RDF Site Summary (RSS 0.9 och 1.0)
Really Simple Syndication (RSS 2.x)

Användningsområde
RSS används för att tillhandahålla förkortningar av eller det fullständiga innehållet i en webbaserad text tillsammans med en permalänk till den fulla versionen på webben, en så kallad syndikering. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde, RSS-fil eller engelskans motsvarigheter RSS feed, RSS Stream eller RSS channel. En orange ikon med akronymerna XML eller RSS brukar ofta användas för att uppmärksamma webbsidebesökaren på att det finns möjlighet att prenumerera eller syndikera innehållet på en webbplats.

Under främst 2004 och början av 2005 så ökade användandet av RSS-filer markant då många av de större nyhetsorganisationerna och massmedierna började tillhandahålla sina nyheter som RSS efter att webbloggar och tekniskt orienterade webbplatser använt sig av tekniken under flera år. Idag har de flesta svenska nyhetssajterna någon form av syndikering av sina nyheter, vilket gör att man som besökare inte längre måste besöka webbplatsen för att ta del av dessa.

RSS används väldigt flitigt av webbloggarna för att dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer. På sistone har man även börjat bifoga multimediafiler till RSS-flödena vilket används för podradio eller för att dela med sig av sina foton.

För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserade. Dessa program kallas nyhetsaggregatorer eller engelskans motsvarigheter feed readers eller aggregators. Programmen kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på en överskådligt sätt. Användaren behöver således inte aktivt söka upp webbsidor denne finner intressanta för att uppdatera sig om något har hänt.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/RSS

GNU Free Documentation License.Exempel på användbara programvaror för RSS:
Mozilla Thunderbird (mail- och RSS-klient)
Mozilla Firefox (Live bookmark)
NewsGator (plugin-program för Outlook)
RSS Bandit (för Windows)
Bloglines (webbaserat)
Feedster (webbaserat)
NetNewsWire (för Mac OS X)

Musiknyheter med RSS-matning finns på adress http://www.vimusiker.se/news_feed.xml

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl