Hjälp med potensiometer!

2006-02-08 09:19
ThinLizzys avatar
Inlägg: 12
Instrument: Visa
Jag och en kompis håller på och bygga en "kopplingsdosa" där vi tänker ha fem ingångar med en potensiometer till varje så att man kan justera ljudet enskilt på varje kanal och sedan ska vi löda ihop kanalerna så att vi får en kanal ut till mixerbordet.

Nu till problemet: Vi har snackat med en kille på Nonnes musik i Nybro och han påstår att i en potensiometer är det motstånd fastän man skulle ha den på fullt, och att vi då skulle behöva ha förstärkare i den också, medan våran tekniklärare säjer att "har man en potensiometer på fullt så släpper den igenom allt".

Vilket är rätt? Vi skulle vara mycket tacksamma för svar och råd om detta. Vi ska använda kanalerna till mikrofoner.
Permanent länkAnmäl
2006-02-08 10:15
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
En idealt fungerande potentiometer ger motståndet 0 ohm i det ena läget, alltså har din tekniklärare rätt. Dock är det ju så att inget har ideal funktion i det praktiska fallet, det är motstånd även i en kabel, så även killen i Nybro kan ha rätt.
Sedan är det i ditt fall fråga om hur potentiometrarna kommer att kopplas in? Det lär nog bli vissa problem att bara lägga in en passiv potentiometer. För att få den funktion som du önskar behöver du troligen en liten förstärkare för varje kanal, vars förstärkning du sedan styr med en potentiometer.
(Slutsats: Det kan vara bäst att köpa en färdig mixer.)

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2006-02-08 17:43
Anders Lundgrens avatar
Inlägg: 664
Instrument: Visa
Är lite osäker på om man måste ha en förstärkare per kanal (mikrofon) i det här fallet. Om man är sugen på att koppla själv kan man prova enligt figuren nedan. Ber om ursäkt för kvaliteten, den är snabbt gjord i paint. =) Den blev nog för bred så du får spara den och titta på den på din dator för att se hela.

Förklarar bilden lite.
Potentiometern R_f är alltså för förstärkaren och de andra, R1 - R5, är för varje ingång så som du önskade. Jag representerar lite felaktigt dina ingångar här med en spänningskälla, ringen, men de ersätts då alltså med rätt kontakt för mikrofonen. Jordarna är ritade separat, kopplas samman när du skapar kretsen. Vilken "OP Amp" du ska använda får du kolla upp själv baserat på dina krav på kretsen.

183
Enkelt kopplingsschema för en liten förstärkare med fem reglerbara ingångar.

Admin på Vi Musiker | www.alundgren.se | www.vibait.se | www.findthecd.com

Permanent länkAnmäl
2006-02-09 07:47
ThinLizzys avatar
Inlägg: 12
Instrument: Visa
Ok tack så mycket.
Permanent länkAnmäl
2007-05-14 11:04
gubbens avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Hej ThinLizzy,

Koppla flera instrument till gemensam förstarkare mha en låda med potentiometrar kommer att fungera dåligt. Främsta orsaken är behovet att isolera källorna från varandra.
Vitsen är att reglering av ena källans nivå får inte påverka nivå på andra källor, och för det krävs att ni efter VARJE potentiometer har antingen
-ett seriemotstånd vars motstånd är flera tiotal gånger större än potentiometers
eller
-en förstarkare (en op-amp eller liknande).
Nackdelen med den enkla varianten med seriemotstånd är att signalerna dämpas så mycket att efterföljande förstarkare måste ha en enorm förstarkning, vilket medför brus, stor störkänslighet och minskad headroom.
Fördelar med andra varianten är att man kan reglera annat än nivå mha op-amp, mixa källor med väldigt olika nivåer (mikrofon jämte en CD-spelare) och samtidigt hålla bruset i shack.

Koppla två distade gitarrer går däremot alltid jättebrå. Varje gitarr bör ha egen dist-pedal dock.
Permanent länkAnmäl