Koppla KORG X50 till dator

2007-11-04 16:12
Blackbirds avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Hejsan!

Jag är en total nybörjare när det gäller det här med att koppla ihop min synth (KORG X50) med datorn. Tanken är att jag vill kunna koppla in synthen i datorn och sedan skapa musik via något bra musikprogram, där jag kan använda mig av stråkar, piano och allt vet vad.

Hur ska jag gå tillväga? Jag har ett ljudkort som heter Audiophile 2496 (4-in/4-out Professional Audio Card with MIDI). I affären sa dom att det var det enda man behöver om man ska spela in på datorn. Jag är dock tveksam.

Kan någon vara snälla och förklara lite hur man ska koppla och vilket program som är riktigt bra, men ändå relativt lätt att använda. Snälla, jag behöver hjälp...

Vänligen,
Jimmy
Permanent länkAnmäl
2007-11-04 19:00
Max Fredrikssons avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Först ocg främst måste du bestämma VAD du skall spela in. skall du spela in LJUDET från synten eller tänker du spela in MIDI-informationen?
Nog räcker ljudkortet väl till för att spela in. Skall du spela in ljudet så kan du behöva en hårddisk med gott om utrymme men annars är de flesta av dagens datorer tillräckligt snabba för att klara av inspelnin.
Permanent länkAnmäl
2007-11-04 20:02
Blackbirds avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Jadu, vad ska jag spela in. Helst vill jag ju inte spela in ljudet från synten, det känns inte som att ljuden från synten är dom allra bästa. Det bästa tror jag ändå är att man använder sig av olika ljudbanker som man kan köpa, inte sant?

Men frågan kvarstår, hur ska jag göra? Jag kan koppla in synten med datorn så att "MIDI-RECIEVE"lampan blinkar i datorprogrammet. Men det händer ju inget? Jag förstår verkligen ingenting...
Permanent länkAnmäl
2007-11-04 20:32
Max Fredrikssons avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Om midi-recieve lampan blinkar så har du kopplat in så att synten skickar midi-signalen till datorn i alla fall. Men sen måste du ange vart den signalen går i datorn. En del ljudkort har en inbyggd synt men jag tror inte ditt har det. Eller så måste du installera mjukvarusyntar i datorn och då använda deras ljud. Det finns gratismoduler att börja med. Börja med att titta på http://www.kvraudio.com/ där finns länkar och beskrivningar av en uppsjö av mjukvarusyntar, både gratis och proffesionella moduler.

Men midi är alltså inte själva ljudet, där går bara information om t ex när du trycker ned en viss tangen och hur hårt anslaget är och när du sen släpper upp den, eller när du trycker ner sustainpedalen mm. Börja med att titta på http://www.kvraudio.com/ där finns länkar och beskrivningar av en uppsjö av mjukvarusyntar, både gratis och proffesionella moduler.


Om du vill spela in ljudet från synten måste du koppla en sladd från syntens ljudutgång (eller i nödfall från hörlursuttaget) till ljudkortets ljudingång.
Permanent länkAnmäl
2007-11-05 05:55
Blackbirds avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Jag får helt enkelt installera en mjukvarysynth, kan som sagt börja med att ladda hem från kvraudio.

Nej, precis MIDI är inte själva ljudet utan bara en massa information, det har jag listat ut.

Jag tackar så ödmjukt för din hjälp, jag ska sätta mig och se ifall jag klarar av det nu. Tack så mycket maxan!
Permanent länkAnmäl