Gitarr ergonomi

2007-10-31 09:34
skanerosts avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa
Hej alla,

Jag har spelat gitarr ett tag nu, men har fortfarande problem med barre jag kan ta dem men får ont i handled och arm efter ett tag!

Jag vet om att jag trycker hårt och fel min arm spänner sig mina fingrar krampar om strängarna och handleden ömmar!

Jag hittar inget bra om hur man håller rätt jag har lyckats få axlarna att slappna av !

Någon som kan förklara hur man ska hålla och vilken position fingrar och arm skall ha för ett bra resultat!? Kanske någon har en bra länk med nyttig läsning för just ergonomi och att träna rätt!?

Tack på förhand
//Thomas
Permanent länkAnmäl
2007-10-31 18:45
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej Thomas.

Först och främst får du se till att ha gitarren på rätt höjd.
Jag ser nästan dagligen gitarrister som lirar med guran hängande långt ner på knäna.
Det ser kanske häftigt ut, men ur ergonomisynpunkt är det rena katastrofen.
Men vad är då "rätt" höjd?
Ja, i de flesta fall rekommenderas att man sitter rak i ryggen med gitarren i knät. Justera nu axelbandet så att gitarren förblir i den positionen när du reser dig upp till stående.
Nästa moment blir att låta halsen peka något uppåt. Hur mycket måste du prova dig fram till. Ta halsen i tumgreppet, Höj eller sänk tills du kan ta barréet med minsta möjliga krökning av handleden. Låt gärna armbågen/axeln göra sin del av jobbet.
Barréfingret placeras c:a 3mm från närmaste högre band. Om långfingret för tillfället är ledigt kan du placera det över pekfingret och därmed ge det lite vila.
Tryck aldrig hårdare än nödvändigt för att få ett rent ackord.

Hälsn:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-11-01 10:08
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Är det stålsträngad, nylon eller elgitarr vi pratar om? Eftersom nylon har den bredaste och plattaste greppbrädan måste man sitta i "spansk" stil för att nå riktigt bra. Stålsträngad akustisk och elgitarr är smalare, så där går det bra att ha den på högerbenet (om du är högerhänt). Det kan även vara gitarren som är feljusterad, strängarna kanske ligger för högt och är för grova + plus att du kanske har en gitarrmodell med platt, bred hals gör det svårspelat för nybörjare.

Men tyvärr gör det ont i början, ungefär som när man inte hade fått valkar på fingertopparna. Det kommer efter ett tag. Men har det gått mer än åtta veckor av intensivt spelande så har du ett problem...
Permanent länkAnmäl