Halvaukustiska gitarrer?

2007-10-28 12:55
Alex_S90s avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Hej, jag har spelat på farsans gitarr i ca 2 år nu och ska köpa min första egna gitarr. Jag spelar för det mesta rock'n'roll, klassisk-rock ,hårdrock, blues och jazz. Och jag har alltid varit facinerad av halvaukustiska gitarrer så som tex Epiphone WildKat, Dot, Emperor mfl. Så det jag är ute efter är en relativt billig gitarr (max 6000kr) som gärna är från Epiphone. Varför jag är ute efter en halvaukustisk gitarr är för att jag ofta spelar många aukustiska låtar men även lite tyngre rock-låtar. Så jag skulle vilja ha en gitarr som jag både kan ha som aukustisk och elgitarr.

Och angående något helt annat....Hur bra är klangen i de flesta halvaukustiska gitarrer? för de är ju trots allt ganska platta.

Är även öppen till förslag på andra modeller och fabrikat. Motivera gärna.

Tack på förhand

//Alexander
Permanent länkAnmäl
2007-10-28 15:30
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
söndag 28 oktober 2007, kl 12:55 skrev Alex_S90
....Hur bra är klangen i de flesta halvaukustiska gitarrer? för de är ju trots allt ganska platta.

Är även öppen till förslag på andra modeller och fabrikat. Motivera gärna.

//Alexander


Hej Alex.

Jag påstår att den akustiska klangen i halvakustiska gitarrer varierar högst väsentligt.
Problemet ligger i att tillverkaren i praktiken måste välja mellan mellan goda akustiska ELLER elektriska egenskaper.
Om man väljer goda akustiska egenskaper, måste pickuperna dämpas. Detta för att minska risken för rundgång. Och vice versa.

Ibanez AF 75 är en av de gitarrer, som enligt mig har en hyfsad balans mellan el- och akustik.
Den passar också bra in i den prisklassen du nämner. Min rekommendation är att du provspelar en. Det är ju i slutändan din upplevelse som fäller avgörandet.

M.v.h:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-10-28 19:33
Alex_S90s avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Tack Sigvard för det snabba svaret!

Ok jo det är ju klart att jag ska ta och prova en gitarr innan jag köper den. Jag bor i en liten håla utan musik affärer men studerar 5 dagar i veckan i Örebro. Känner du möjligen till nån musikaffär med ett brett sortiment i Örebro trakterna? Musikbörsen kanske?

Men hur viktigt är fabrikatet på alla dessa gitarrer är de oftast likvärdiga i samma prisklasser? Jag har hört att Epiphone ska vara ett säkert kort men Ibanez kanske inte är så dåligt det heller. Man kanske helt enkelt ska gå efter spelkännslan när jag väljer en gitarr?

Mvh:Alex
Permanent länkAnmäl
2007-10-28 23:03
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
söndag 28 oktober 2007, kl 19:33 skrev Alex_S90
Musikbörsen kanske?

Men hur viktigt är fabrikatet?


Jo, det är på Mb jag själv brukar "proviantera".

Fabrikatet är inte speciellt viktigt.
Det som betyder något är utrustningsnivå, detaljarbete, spelbarhet och känsla. Och förstås hur det låter!

Jag inser ju förstås att bara för att AF-75:an passar mig perfekt, så betyder det inte att alla blir nöjda med den. Jag föreslog den för att jag "kan" den. Den är mitt förstahandsval när jag någon gång får chansen att lira gitarr.
Tänk bara på att den, i likhet med en hel del av sina halvakustiska syskon (+ samtliga medlemmar i stråkfamiljen), har "flytande" stall. Vid strängbyte plockar du bort ex. e1 och ersätter den GENAST med en ny e1. et.c.
Om du tar bort alla strängar samtidigt så ramlar stallet av! Att åter få det på (rätt) plats kan vara nog så tålamodsprövande och tidskrävande.
Poängen med det här stallet är att du får praktiskt taget obegränsad justermån i samband med intonering. Det ger dig dessutom chansen att centrera strängarna i sidled över pickuper och greppbräda.
Oj då, det blev visst en uppsats det här...

Hälsn:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-10-31 09:18
Alex_S90s avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Tack för all hjälp Sigvard men nu är det så att jag faktiskt har provat ett antal semi-akustiska gitarrer, och är lite besviken på de lite tyngre rock egenskaperna de har. Men halv-akustiska gitarrer är ju helt enkelt inte gjorda för tung rock. Så nu har jag bestämt mig att behålla min akustiska gitarr och köpa en Les Paul kopia istället. Jag startar en ny tråd......
Permanent länkAnmäl