Göra elektronisk musik

2007-10-03 01:45
stholeruss avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Hej! Jag har skrivit egen musik ett tag, och jag har en tydlig bild av hur jag vill att låtarna ska låta. Problemet är att mina resurser är mycket begränsade för att göra denna musik på datorn. De musikprogram jag använder är Note Worthy Composer och Cool Edit Pro. De är väldigt lätta att använda, men jag tycker inte att de ger mig tillräckligt med frihet att få musiken att låta som jag vill. Självklart kan det vara så att jag inte sett programmens alla möjligheter också. Men det jag undrar över är om det finns billig utrustning eller billiga/gratis mer avancerade program att få tag på som skulle kunna lämpa sig för att göra elektronisk musik med större frihet. Vilka är de mest grundläggande resurser som fordras vill säga? Jag hade planerat att införskaffa en synthesizer/midi-keyboard eller dylikt i alla fall. Vad jag förstått är ljud- och musikredigering ett rätt komplicerat område, och jag är ganska färsk på detta, så jag skulle bli väldigt tacksam om någon bara bifogade en länk med lektioner steg-för-steg t.ex. hur man lär sig mer avancerad musikredigering eller med tutorials till ett rekommenderat musikredigeringsprogram. M.V.H. /Simon
Permanent länkAnmäl
2007-10-03 14:52
phelikss avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Magix Music Maker 12 Silver är visst enligt några trådar här på www.vimusikerse ett gratisprogram. Vet inte hur det fungerar, men jag har hört att det inte är så svårt att lära sig. Sedan finns det visst ett kraftullt midiprogram till Operativsystemet Linux Ubuntu som heter Ubuntu Studio och beskrivs som en hel mjukvarustudio.
Kan tyvärr inte ge dig några tutorials för dessa två program, men du kan ju leta efter det på nätet.
Om du köper en ny midi-synt så kan du se till att du får med dig musikprogrammet Cubase LE på köpet. Cubase LE är ju en mycket mindre/enklare variant av t ex Cubase 4. Det finns en hel del folk på nätet som kan Cubase och vet hur man gör med midi-in och midi-out, ljudkortinställningar etc. etc. Ställer man en fråga om Cubase i vilket musikforum som helst så är det alltid minst ett par stycken som vet hur man gör. Sedan finns det visst visuella tutorials på bl a Youtube. Vidare vet jag att Folkuniversitet har Cubase-grundkurser på kvällstid på flera större orter/städer i landet. De kostar ju närmare en tusing i kursavgift men det kan vara värt att gå en sådan kurs så att man kommer förbi de första röriga momenten med vad man minst behöver ha hemma för att skapa elektronisk musik och man lär sig hur man kopplar det man har (vilka sladdar som skall in där och ut där etc.).

Kanske inte var den konkreta hjälpen du sökte efter, men du kan ju börja kolla upp de gratis program jag nämnt för att starta någonstans.

/Felix
Permanent länkAnmäl
2007-10-04 21:22
stholeruss avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Tack så mycket för hjälpen! Jag ska kika efter de programmen så fort jag får möjlighet. Jag har hört talas en del om Cubase tidigare och hört att det ska vara väldigt bra. Den typ av musik jag gör/vill göra skulle man nog kunna säga är nån form av ambient-/postrock-influerad pop. All musik jag skrivit i NoteWorthy Composer och försökt redigera i Cool Edit Pro har blivit så mekanisk och plastig och jag har aldrig lyckats hitta de instrument jag sökt efter. Det har varit riktigt frustrerande faktiskt.

Men jag undrar en sak när det gäller midi-keyboards. De instrument man kan använda sig av när man kopplar den till datorn, är det samma som de som finns förprogrammerade i ljudkortet, de som används vid uppspelning av midi-filer? Kan man i så fall ladda ner ytterligare instrument från nätet som man kan utnyttja, eller hur fungerar midi-keyboards egentligen? Vilka möjligheter har man med ett midi-keyboard tillsammans med Cubase? Tack för svar! /Simon
Permanent länkAnmäl
2007-10-08 13:57
phelikss avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
När du spelar upp ljud i t ex Cubase med hjälp av en inkopplad synt via midi-sladdar så är det ljuden som finns in Cubase du spelar upp och inte ljuden som finns på ditt ljudkort.
Det finns jättemycket ljud att ladda ner till t ex Cubase, dessa ljudbanker kallas för VST och så finns det andra ljudbanker, man kan även arbeta med egna ljud som man hittar på nätet i wav-format och sedan importera in dem i Cubase och manipulera dem med filter etc. etc. Jag är inge klippa på Cubase, för jag använder det inte själv utan har bara hört när folk som använder det diskuterar. Jag har förstått att värstingversionen av Cubase som heter Steinberg Cubase 4, kostar ca 8000:- och du skrev att du hade begränsade resurser så då är det nog inget för dig. Därför föreslog jag Cubase LE (som är en mycket mindre variant med mindre funktioner) som man ibland kan tjata till sig om man köper en midi-keyboard i någon större musikaffär. Man kan visst göra en fasligt massa med Cubase, och det finns många som kan Cubase, vilket man märker om man ställer en fråga som rör Cubase i något musikforum.
Du kan också prova programmet Reason 3.0 eller den senare versionen. Det är ett ganska enkelt program att lära sig jämfört med Cubase, men är ändå ett mycket kraftfullt program. Dock kan du inte sjunga in röst i Reason vilket du kan göra i Cubase. Men jag vet att många tycker att Reason är bra mycket enklare att komma igång med än Cubase. Skall du göra instrumental musik så är Reason 3.0 ett bra alternativ att börja med. Dock tror jag att det programmet är lite svårare att tjata till sig vid köp av midi-keyboard.

mvh
/Felix
Permanent länkAnmäl
2008-01-05 10:50
petas avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
+ att reason kan du kombinera med cubase välldigt enkelt med rewire som finns med i cubase.
Permanent länkAnmäl