Billig hemmastudio

2007-08-04 14:59
Filip Anderssons avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Tjenixen!

Jag har skrivit egna låtar och spelat en hel del tillsammans med min bror, och på senare tid har vi fått för oss att vi vill spela in några av låtarna. Problemet är att vi är lite osäkra på hur vi ska göra. Vi behöver självklart en mic och något program typ cubase eller audiocity på datorn, så pass mycket har vi listat alldeles själva (vi är så smarta!). Tyvärr har all våran smarthet och egenutlistning (jag uppfann ett eget ord!) lett till ännu fler frågar.

1: Vi behöver spela in flera olika instrument, närmare bestämt sång, gitarr, elgitarr, elbas (om vi lyckas låna en), piano och trummor. Funkar allt på en mic eller behöver man olika?

2: Jag har hört att dynamisk mic är bäst till solosång, och kondensatormic är bättre till körer, men mer än så vet jag inte. Om det räcker med en mic, ska man ta en dynamisk eller kondensator?

3: Behöver man något slags mixerbord?

4: Kopplar man in micen i USB, direkt i ljudkortet eller via något slags mixerbord?

5: Var är det bäst att spela in i ett vanligt hus? Jag tänkte att vardagsrummet har ju störst yta och därmed minst saker som ljudet studsat mot, men att sjunga i badrummet ekar sjukt coolt. Spelar det någon som helst roll, eller ska man bara bry sig om att få bort bakgrundsljud och strunta i resten?

6: Vi äger ingen elbas, men vi ska försöka låna en någonstans ifrån om vi nu spelar in något. Hittils har vi använt elgitarren som bas genom att pumpa upp basen till max och sänka allt annat. Funkar detta, eller ska vi helt enkelt strunta i basen om vi inte lyckas låna någon? Kan alltid lira lite lågt på pianot eller nått sånt istället.


Tack på förhand för svaren.

PS: Detta är antagligen det längsta inlägget på det här forumet! Yay!

Puss puss
Permanent länkAnmäl
2007-08-10 21:30
Ernsts avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Ska försöka svara på dina frågor.

1: Man kan fixa allt det på en mik. Skaffa en allaround-mikrofon, av typen kondensator.

2: Jag föredrar dynamiska mikrofoner till sång och kondensatormikrofoner till akustiska instrument (gitarr, piano, ukulele osv), men jag har fått till rätt bra tagningar av akustisk gitarr med en dynamisk mik.
Men ska ni bara ha EN mikrofon, satsa då på en kondensator.

Kom bara ihåg att såna kräver fantommatning. (En svag strömsignal)
Det kan ni få genom ett mixerbord eller en mikrofonpreamp.

3: Ett mixerbord har sina fördelar. Spelar ni in flera instrument samtidigt är det väldigt smidigt då man kan ställa volym och equalizer. Använder man kondensatormikrofon/mikrofoner är det ett smidigt sätt att fixa fantommatning. Men det går också att redigera mycket i efterhand.

4: Nuförtiden finns det mikrofoner med USB-anslutning. Har aldrig prövat någon, men de är säkert okej. Det är åtminstone det allra enklaste sättet att komma igång och spela in.
Själv kopplar jag mikrofoner och instrument till ett mixerbord. Därifrån har jag en sladd till datorns ljudkort.

5: Det beror helt på vilket sound du är ute efter. Exprimentera!

6: Det är klart, en riktig elbas är alltid bäst. Ett alternativ kan vara att använda såkallade VST-instrument.
Wikipedia om VST


Permanent länkAnmäl