Inspelningstips

2007-07-06 17:00
Illmatics avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Hallå!

Jag har fått köpa en mikrofon och ett externt ljudkort (Edirol UA-25) plus ett puffskydd och ett micstativ rätt billigt av en polare.

Jag vill spela in en låt jag har skrivit, kort och gott den handlar om min flickvän som det tog slut med för 1 månad sen och jag började skriva för att få ur mig alla känslor ni vet... Aaanyway jag har redan ett beat som jag vill använda till låten så jag har allt jag behöver i hårdvaruväg kan man väl säga? Grejen är att jag har ingen studio, jag har ett litet sovrum som jag har datorn i och har kopplat in ljudkort och mikrofon i den. Tänkte att det "borde" räcka? Jag ska inte spela in några instrument utan bara min sång (rapp), jag fattar självklart att det optimala är att ha en studio med nån ljudtekniker och så men jag har liksom inte den lyxen. Jag vill bara spela in mina verser och refräng. Några frågor:

Behöver jag försöka ljudisolera hela sovrummet?

Har en säng, datorbord med dator, en liten byrå och ett fönster med långa gardiner. Sovrummet är 270cmx270cm och 230cm i tak. Tror det är gipsväggar, låter ihåligt :).

Vilket program lämpar sig bäst att spela in med?

Har bara använt Audacity tidigare. Behöver jag köpa Cubase för att få ett bra resultat på inspelningen? Har väl lite koll på effekter man lägger på versen och sådär.

Hur mixar man ihop acapellan med beatet för att det ska låta bra?

Låten blir ju bara mellan min förra flickvän och mig, men jag vill att den ska vara bra och gå att lyssna på.

Jag har försökt formulera mig så bra jag kan, och gett så mycket information jag kan ni kan ju säga till om det är något jag glömt. Jag är bra kompis med mina grannar och dom är cool med att jag kommer spela in lite :). Oerhört tacksam för svar!
Permanent länkAnmäl
2007-07-06 17:41
Pontus Hjelms avatar
Inlägg: 16
Instrument: Visa
Du behöver absolut inte krångla till det så! Om du rappar och vill spela in dig själv så skulle jag rekomendera Magix Music Maker 12 Silver.
Det finns en del loopar så du får musik utan instrument. Inspelnig i MMM är ett bra alternativ. Dessutom e det gratis.

Lycka till!
Permanent länkAnmäl
2007-07-06 20:24
Illmatics avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Pottan tack för svaret, provar det programmet.
Permanent länkAnmäl
2007-07-08 16:14
Max Fredrikssons avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Det finns ingen anledning att krångla till det. Generelt kan man säga att ju längre du står från micken när du skall sjunga/rappa ju mer ljud får du in från rummet. Om det inte blir bra så gå närmare micken. Sen kan du behöva jobba lite med eq:n för att få till ljudet. Lite reverb är ganska vanligt att man lägger på också. Själv lägger jag ofta på en exciter för att få ett renare ljud.
Om du vill dämpa bort rumsljudet mer kan man ju hänga upp ett tjock filt en eller liknande en bit från väggen och sen ställa micken en bit framför filten och sjunga mot denna. Men största problemet kan annars vara om det läcker in andra ljud (trafik, dörrar som slår o d).
Permanent länkAnmäl