Fel på basen?

2007-04-03 01:50
dzidziuss avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Hej!

Det är så att jag tror att det är något fel på min bas. Jag köpte den för några dagar sedan (har aldrig ägt en bas förut). När jag slår på översta strängen, ganska hårt, så kommer ett irriterande, skakande ljud från saddlen (där alla strängar sitter längst till höger när man spelar). Om jag då trycken på saddlen (där det inte finns strängar då) så slutar det irriterande ljudet. Fel?

En fråga till. När jag trycker på ett band och spelar så blir jobbiga vibrationer i strängen som när man trycker för löst på en elgittar/akustisk. Det spelar ingen roll hur hårt jag trycker. Är det nått fel?
Permanent länkAnmäl
2007-04-03 09:30
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hej!
Det ska inte höras något skrammel eller oljud från de ställena du beskriver. Om du köpt basen i en affär tycker jag att du ska gå tillbaka med den och anmärka på felen. Man har garanti på nya saker. Om du köpt den begagnad av en privatperson så får den personen ordna så att felen blir fixade. Vänta inte!
/Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2007-04-03 10:02
Dukes avatar
Inlägg: 12
Instrument: Visa
"När jag trycker på ett band och spelar så blir jobbiga vibrationer i strängen som när man trycker för löst på en elgittar/akustisk. Det spelar ingen roll hur hårt jag trycker. Är det nått fel?"

Jag tror att jag hade liknande problem först med min bas men då höjde jag basen. Höjer basen gör du på följande sätt. Längst bak på kroppen, där stängarns sitter fast så finns det ett slags "lås" som du kan skruva upp med en insektsnyckel. När du skruvar upp den så lyfts strängarna från kroppen. Jag har lite svårt att förklara det i skrift men jag hoppas att du förstår.

Jag vet inte riktigt om det är samma problem som jag hade med det verkade så på beskrivningen.
Permanent länkAnmäl
2007-04-03 10:35
spinouts avatar
Inlägg: 46
Instrument: Visa
Fråga 1:
nånting är inte ordentligt fast i stallet/saddlen - gör som ingvar sa - in med skiten till affär. Om du ser vad som vibrerar så kanske du ser lösningen själv och kan fixa iofs, jag har superlimmat en del stall till gitarr där metallbitar varit ofixerade. Annars är teorin att man skall, om möjligt, justera strängarnas stall så det går mot varandra (man lutar dem) och därmed blir fixerade.


Fråga 2:
tre faktorer spelar in -
a; nya strängar skallrar mycket, de låter bättre med tiden.
b; låg stränghöjd, som duke skrev om, höj och se om det hjälper. Du har ett skaller mot banden (ovenför den du spelar på alltså).
c: banden behöver slipas, märker du att det skallrar på vissa band bara så då är det bara att lämna in för slipning. Banden är oftast bara nedtryckta på dagens instrument så det kan hjälpa med att du tar och sonika bankar till på bandet med lämpligt verktyg och det är borta.
Permanent länkAnmäl