Vissa svaga toner på gitarrer

2007-03-02 22:04
John Axelssons avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
Tja

Jag har en sån här stratocaster.
http://fender.com/products/search.php?partno=0101402750

Köpte den för ett par år sen i Stockholm för 10 000.
Den har varit jätte bra och jag älskar den verkligen. Men nu på senare dagar har det uppstått ett väldigt störande problem.

När man spelar vissa band på smala E-strängen låter det fruktansvärt svagt och kvävt, ungefär som att man dämpar strängen lite lätt med högerhanden fast man inte gör det.

På band 14, 12 och 7 på smala e-strängen går det alltså verkligen inte att få fram nåt annat än ett kort litet pling. Och tänk när man ska ta en lång skrikande ton i ett solo och det låter bara som att någon kommer och lägger handen över strängarna... obeskrivligt störande.

Jag har testat att byta strängar, rengjort greppbrädan, kollat igenom noga om det är nåt annat synligt fel..

Har ni några idéer?
Permanent länkAnmäl
2007-03-03 18:40
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej Hakvin!
Det låter som om du har drabbats av "bananhals". Kontrollera först att halsens infästning i kroppen är okej. det innebär att skruvarna på baksidan skall kontrolldras. Använd PH-2+handkraft, ej skruvdragare. Med gitarren normalstämd trycker du sedan ned både band 1+13, samtidigt som du från sidan kontrollerar strängens läge vid band 7. Om str. nu "smetar" vid brädan (bandstavens högsta punkt) måste dragstången lossas genom att dras moturs (sett från nyckeltaget). Börja med 1/4 varv. Rätt höjd bör vara c:a 1 mm. Forsätt sedan med att att kontrollera str-höjden med lösa str. Den bör vid högsta bandet vara 2,5 mm för "1:an" och skall gradvis öka för att vid "6:an" landa på 3-3.5 mm. Just. av dessa mått görs på stallet. Efter detta måste du antaglingen justera måttet mellan pickuperna och strängarna. (görs m. pickupernas ställskruvar) Rätt mått är 3 mm med strängarna nedtryckta i högsta bandet. Jag får hoppas att detta löser dina problem.
/Sigvard.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-03-04 18:07
John Axelssons avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
lördag 3 mars 2007, kl 18:40 skrev Sigvard
Hej Hakvin!
Det låter som om du har drabbats av "bananhals". Kontrollera först att halsens infästning i kroppen är okej. det innebär att skruvarna på baksidan skall kontrolldras. Använd PH-2+handkraft, ej skruvdragare. Med gitarren normalstämd trycker du sedan ned både band 1+13, samtidigt som du från sidan kontrollerar strängens läge vid band 7. Om str. nu "smetar" vid brädan måste dragstången lossas genom att dras moturs (sett från nyckeltaget). Börja med 1/4 varv. Rätt höjd bör vara 1-2 mm. Forsätt sedan med att att kontrollera str-höjden med lösa str. Den bör vid högsta bandet vara 2,5 mm för "1:an" och skall gradvis öka för att vid "6:an" landa på 3-3.5 mm. Just. av dessa mått görs på stallet. Efter detta måste du antaglingen justera måttet mellan pickuperna och strängarna. (görs m. pickupernas ställskruvar) Rätt mått är 3 mm med strängarna nedtryckta i högsta bandet. Jag får hoppas att detta löser dina problem.
/Sigvard.


Tack för svaret, Sigvard!

Är det från bandpinnarna jag ska ta måttet, eller från själva greppbrädan, alltså banden?
Om det är från bandpinnarna så kan jag omöjligt avgöra med blotta ögat om strängen rör vid 7:e bandet när jag trycker ner band 1 och 13, eller om det är några 100-dels mm ifrån.
Ifall det är från bandet så ser det ut att vara drygt en mm avstånd.

Dom andra måtten ser också bra ut.
Permanent länkAnmäl
2007-03-04 22:39
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej igen!
Måtten jag avser är från strängens undersida till bandstavens högsta punkt.
/Sigvard.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-03-07 00:01
Antonio Das avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Har samma problem mé min gitarr, e en död ton på tunnaste E strängen 7é bandet o nå död ton på nå av mitten strängarna runt 12'e bandet. Tror jag har banan-hals.
Hörde att det inte kostar så mkt att få guran intonerad o halsen fixad i en musikaffär så tänkte personligen lämna in min.
Permanent länkAnmäl