Ljudkort

2006-12-11 00:52
Andurzs avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Hej,

Nu är detta lite fel forum för min fråga min lyckas inte riktigt få svar i mer närliggande forum och hoppas någon här kanske kan hjälpa mig.

Jag vill koppla datorn till min förstärkare Nad C340 (länk nedan) i stereo. Jag har tidigare använt 3,5 mm phono från datorn och 2st RCA in i förstärkaren. Tyvärr klarade inte förstärkaren detta, har pajat två gånger. Plus att ljudet som jag upplever det blir väldigt platt och trist vilket iof kan bero på mitt nuvarande ljudkort som är riktigt kasst. Jag blev tipsad om att köpa ett ljudkort med optisk utgång men dessvärre har inte förstärkaren en optisk ingång så det sprack liksom.
Är optisk ljudöverföring annars att föredra?

Nu till min fråga, finns det inget ljudkort till datorer som har RCA-utgångar till en rimlig peng?

Ett långskott, finns det möjligen en kabel som är optisk i ena ändan och RCA i andra ändan, som t ex D-sub till DVI? Antagligen inte men kanske en separat dosa som tar in optisk och gör om signalen så jag kan använda RCA kontakter ut från dosan och in i förstärkaren, finns det någon sådan lösning tro?

http://207.228.230.231/info/NAD_C340.pdf

Tack på förhand!
Anders
Permanent länkAnmäl
2006-12-11 15:20
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hej Anders!
Först måste jag säga att jag inte är någon specialist på ljudkort till dator. Sen har jag en fråga till dej: på vilket sätt "pajade" du förstärkaren? 2 ggr t.o.m.!
Det verkar inte alls logiskt att ljudkortet var orsak till det såvida du inte tagit ut signalen från högtalarutgångarna på ljudkortet. Gjorde du det så fanns det det en chans...
Däremot kan man rätt fort paja en förstärkare om man belastar den med för låg impedans på högtalarutgångarna och sedan "kranar på".
Beträffande optisk överföring så måste signalen omvandlas från analog till digital för att sedan igen omvandlas från digital till analog innan den kopplas till ingången på förstärkaren. (A/D-D/A)
Där får du visserligen en DC-mässigt isolerad överföring mellan enheterna men jag tror det är onödigt.
Prova du med ett annat ljudkort, det finns säkert någon på forumet som kan rekommendera nå´t bra.
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-12-11 22:22
Andurzs avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Ursäkta ordvalet men har inte så bra koll på detta.
Enligt reparatören är det tydligen vid av- och påsättning av datorn som kan slå ut förstärkaren, spänningen ska tydligen pika då för ett ögonblick och sen är det kört om man har otur och det är klart man har. Visst kan man sätta på förstärkaren efter datorn och tvärtom men missar man det blir det liksom inget kul.
När förstärkaren paja gick ljudet igenom alla kanalerna (aux, cd, tuner, osv) oavsett vilken kanal jag kopplade in datorn på.

Visst har jag kopplat från högtalarutgången på datorn, vad ska man annars använda?

För låg impedans… betyder det att ljudet är satt lågt på datorn och sedan maxar man på förstärkaren för att helt enkelt höra något?

// Anders
Permanent länkAnmäl
2006-12-11 22:55
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
måndag 11 december 2006, kl 22:22 skrev Andurz

1/Visst har jag kopplat från högtalarutgången på datorn, vad ska man annars använda?

2/För låg impedans...betyder det att ljudet är satt lågt på datorn och sedan maxar man på förstärkaren för att helt enkelt höra något?

// Anders


1/ Ja om det inte finns någon linjeutgång så måste du klart använda högtalarutången, men då måste du ha koll på datorns volymkontroll så den inte är för högt uppsatt.


2/ För låg impedans är t. ex. om förstärkarens utgångsimpedans är 8 Ohm och du kopplar in en högtalare som har 4 Ohms impedans. Då tar du ut dubbla effekten ur förstärkaren och då finns risken att slutsteget "pajar".
Men i ditt fall verkar det som det är ingångssteget i förstärkaren som fått en transient vid påslag av datorn.
Jag tror att du skulle behöva en dämpsats mellan utgång på datorn och ingång på förstärkaren. Några motstånd, 1kOhm i serie och 1kOhm till jord på respektive kanal (v/h). Be någon radiokille ordna en sån dämpsats, kostar inte en förmögenhet.
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-12-16 23:54
Andurzs avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
jag får tacka för svaren!

Det blir nog ett nytt ljudkort med 3,5 mm phono och 2 RCA kontakter in i förstärkaren, alltså samma lösning som idag men med ett betydligt bättre ljudkort.

// Anders
Permanent länkAnmäl