distortion av gitarren

2006-11-13 18:11
vafan30s avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Hejsan!
Jag har en gammal elgitarr som jag skulle vilja använda för att lära mig spela lite. Skulle vilja få ut det "typiska" elgitarrljudet så jag antar att jag måste skaffa någon form av disst. Det finns så många olika variander av disstar och compressorer och allt möjligt. Finns det någon som kan tala om för mig vad jag igentligen behöver skaffa för att få det sköna ljudet?
/Mvh Fredrik
Permanent länkAnmäl
2006-11-22 16:17
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Det beror i första hand på vilken stil du vill spela. I den mån jag spelar gitarr, använder jag uppsättningen: overdrive, chorus, delay, reverb. (Uppkopplade i den ordningen). Var för sig eller i olika kombinationer. Viktigt att komma i håg när du använder en "kedja" är att den starkaste effekten skall ligga först, därefter i tur och ordning de svagare. I annat fall kommer de starka effekterna att "dränka" de svagare. Min egen favoritkombination är overdrive-reverb. Chorus använder jag i huvudsak som ensam effekt. I bland låter jag delayet ersätta reverbet. Om du berättar mer om vad du egentligen vill åstadkomma kan du få flera tips! Hälsn. Sigvard

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-11-26 15:05
Antonio Das avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Sigvard: Du verkar va lite inne på det där. Sitter på en Vox AD15 fast lyckas inte ratta in nått som påminner om british ljud. Öhh...heter inte det men effekten heter det på både Tech 21 Trademark stärkarna och i GarageBand (English Channel och British *nånting* tror jag det heter där). Påminner om smutsigt rock n roll ljud, inte vanlig dist utan mer ett rent fast smuttsigt ljud.

Nån aning om vad man ska använda för pedal för att få fram nå sånt ljud?
Permanent länkAnmäl
2006-11-26 19:26
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej! Jag utgår från att du har en overdrive/distortion pedal. Prova med följade inställning: Dra ner "drive" och "tone", dra upp "effect level". De exakta lägena får du prova dig fram till. Detta eftersom gitarrens pickup-konfiguration och även strängar samt inte minst plektrumteknik alla är faktorer som påverkar vad som slutligen kommer ut ur "stärket". Se i övrigt manualen till förstärkaren. Om den har förkommit kan man i regel ladda hem den från fabrikanten i form av pdf-fil. Lycka till önskar Sigvard.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl