Keyboard

2006-04-25 15:43
danjohs avatar
Inlägg: 10
Instrument: Visa
Hej!
Jag har tidigare, i mina tidigaste tonår (är i slutet av den fasen nu) spelat piano, inte mycket, men jag kunde iallafall läsa noter och spela efter dessa hyfsat. Gehör är jag visst värdelös på, jag har kanske inte försökt tillräckligt.

Jag känner att jag vill ta upp musiken igen och har funderat på att köpa en keyboard, pianot försvann tyvärr. Kan man spela piano om man kan spela keyboard? Vad är stora skillnaden mellan keyboard och piano? Vad för keyboard bör man införskaffa som ett första keyboard? Vill lära mig spela för min egen skull, men sen hade det ju varit kul att kanske spela på en fest eller i ett band om man nu kan bli så bra... ;)

Permanent länkAnmäl
2006-04-25 22:59
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Jag skall efter bästa förmåga reda ut begreppen åt dig. Om du kan spela piano, kan du spela ALLA klaviaturinstrument. Skillnaden ligger i att pianot är är ett mekaniskt/akustiskt instrument, medan "syntar" är elektroniska. Klangerna i dessa är ofta "samplade", d.v.s. har ett inspelat, "riktigt" instrument som förebild. Dessutom nöjer man sig inte med bara piano utan skickar med dragspel, orgel, flöjter, stråkar o.s.v. Vad du skall köpa beror i första hand på plånboken. Det är ganska svårt att ge köpråd utan att veta vad du skall spela och hur ofta. Jag får ändå hoppas att jag har varit till någon hjälp.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-04-26 14:36
aefcqa afawefs avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
VAr inte rädd för att ta en bra synt. Bra syntar är inte musikaliskt eller faktiskt tekninskt svårare att spela på. det är bara mer funktioner att använda på bra syntar. mer instrument m.m.
Om mer känner för ett mindre tekninskt piano kan du det som kallas för el piano. det har ungefär samma storlek som ett piano och är typ samma sak. bara att det kanske finns lite mer instrument och att man kan transpornera direkt. men annars är det som ett vanligt piano. men man slipper också stämma det pianot. (stor fördel) och klangen är alltid lika bra.
en varning i fall du skall köpa en synt!!!!!!!!:::::: Kolla alltid så att ljudet varierar beroende på hur hårt du trycket och vilket anslag du har. En synt som bara låter samma volym hela tiden är bara dödtråkig att ha att göra med.
Permanent länkAnmäl
2006-04-26 19:28
danjohs avatar
Inlägg: 10
Instrument: Visa
Hej, tack för era svar.
Jo. Min plånbok är inte den tjockaste, men jag har lite sparpengar. Tänkte mig något att ha och spela på hemma givetvis, något för nybörjaren. Vill ju spela på något man kan utvecklas med också och som man kanske inte behöver byta ut direkt när man väl kan lite. Behöver ju inte ha alla finesser, men lite roliga saker får det gärna finnas. Behöver inte finnas MIDI och Karaoke och så om man säger.

Hur många synthar har egentligen anslagskänslighet? Hur många hundralappar måste man punga ut med för en bra sådan? Jag skulle hoppas att en fräsch keyboard ramlar över mig för några hundringar på en auktion eller liknande, men jag har aldrig sett det på sådana ställen... Så ska man köpa nytt eller begagnat? Vad ska jag leta efter? Har sett några billiga begagnade Casio och Yamaha fast när man läser saknar alla känsla för anslag, och det hade ju varit ett plus om det fanns det.

Permanent länkAnmäl
2006-04-27 18:35
aefcqa afawefs avatar
Inlägg: 15
Instrument: Visa
Var noga med att kolla på begagnade om de fungerar. har lite negativ erfarnhet därifrån. Men på de flesta syntar kan man ställa in anslagskänsligheten.
Permanent länkAnmäl
2006-06-01 01:46
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Ska berätta lite om hur jag kom igång med keyboard. Jag spelade bas för många år sedan och köpte mig en japansk Fender för att återuppliva gamla minnen, men det var inte så roligt att spela ensam på en elbas. Köpte ett keyboard, Yamaha PSR 290, det kostade drygt fyra lappar då. Jättebra ljud, speciellt pianoljudet var superfint. Anslagskänsligt,det är säkert de flesta nuförtiden!! Nu har jag spelat några år och bytt upp mej till en PSR 1100 som man kan leka med att ändra styles o.s.v. på. Har spelat på några fester och folk är jättenöjda, då är det roligt att spela. Det låter för övrigt som en "hel orkester". Så jag kan bara rekommendera....men köp nu inget "billigt skit" för då tröttnar du bara! Lycka till!
/ Ingvar i Lund

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl