Bas

2007-08-26 19:26
DoD_s avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Tänkte fråga om någon har nåra bra tips på hur man lättare lär sig spela genom gehör (Lyssna på en låt och senare kunna spela det)(Hoppa in i låtar som man inte hört förr etc) eller är det bara något som kommer med tiden?


Tack och hej
Permanent länkAnmäl
2007-08-27 21:22
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej!
Först och främst: Gehörspel är knappast något man lär sig. Antingen har du gehör eller också har du det inte. Men om du har det, oavsett nivå så kan du finputsa det till allt högre höjder.
Så till det praktiska. Ett sätt att nalkas det hela är att "sitta in" i ett band som du har inspelat på kassett, CD eller DVD. Det är i dag vanligt att såväl gitarr- som basförstärkare har en line-in för CD-spelare o dyl.
Men lyssna gärna först några gånger innan du själv kommer in. Var också noga med att välja rätt svårighetsgrad. Principen bör vara: Hellre lite FÖR lätt i början. Det stärker självförtroendet. Ha inte allt för bråttom att nå högre svårighetsgrad.
Att hoppa in i låtar som man inte hört förut ställer mycket höga krav på erfarenhet. Du måste i så fall vara väl inarbetad på aktuell genre, vilket i praktiken innebär att du måste kunna nästan samtliga "standard-låtar" i genren utantill!
Så där ja, nu har du fått lite bita i!
Lycka till önskar:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl