Cajun

2007-02-13 12:51
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Jag försöker lära mig att spela gitarr med cajun och zydeco-stuk. Nån som har några bra tips på typiska skalor, typiska licks, tricks, typiska rytmer etc? De få saker jag hittat om att spela cajun handlar alltid om att spela fela eller dragspel, inte så konstigt iofs men jag har lite svårt att applicera det på gitarren.
mycket tacksam för hjälp!
Permanent länkAnmäl
2007-02-19 13:41
svalans avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Orsaken att du inte hittar så mycket är just för att fiol, dragspel och även old-time banjo är dom primära instrumenten.

Dock är stilarna ganska likt "vanlig" old-time i sin stil, vilket innebär gunget som du får av ryckandet i bälj resp vad som på fiol kallas "shuffel", när man lite "sågar" med stråken.

Banjon, som då är det instrumentet som liknar gitarren mest, spelar man ofta på ett sätt som heter "clawhammer", som är ett fingerplock där man slår neråt med naglarna som plektrum, och i baktakten knäpper till på den korta strängen med tummen.

Det finns en spelstlil på gitarr som kallas frailing där man gör med en öppen stämmning som påminner om banjons, och spelar på en liknande stil. Jag har inte hört om någon spelar gitarr-frailing i något cajun/zydeco band. Ofta tar durspel och fiol överhanden över en gitarr-frailare, och därför tror jag många gör enkelt växelbaskomp ala blugrass.

Vad det gäller licks / fill in så tror jag att mycket ger sig själv om du har en bra stämmning på gitarren. Annars får du försöka lystna.

Jag känner inte till några old-time musiker i Malmö, men om du kommer till "Gränna Blugrassfestival" i sommar så brukar det både finnas Cajun och oldtime-folk där.
Permanent länkAnmäl