gitarr

2007-01-27 19:10
robGs avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Har precis börjat spela akustisk gitarr men behöver lite hjälp med vilka låtar som är lätta och bra att börja med?
Permanent länkAnmäl
2007-01-28 20:14
Philip Avéns avatar
Inlägg: 18
Instrument: Visa
Om det är din avsikt att sjunga och spela tillhörande ackord skulle jag rekommendera dig att hålla dig till gamla lättsjungna och trallvänliga bitar. Svensktoppsschlager, dansbandshits, gamla folkvisor, Elvis, Bob Dylan etc. Många sånna här gamla örhängen från forna tider går utmärkt att spela och framföra på egen hand till skillnad från mycket inom den senare populärmusiken som är gjort för så avancerade och överdådiga arrangemang att det är svårt att göra det rättvisa med bara sång och gitarr.

Betänk följande, många nya gitarister föreställer sig att det är vänsterhandens fingersättning för ackorden som är den största utmaningen. Det stämmer visserligen i många fall, men å andra sidan kan det ibland vara jättesvårt att hitta den rätta rytmen och schvunget med högerhanden. Jag minns till exempel första gången jag försökte mig på att spela reggae. Bob Marley skulle ha vänt sig i sin grav om han hört vad jag gjorde med "No woman no cry". Ackordgången är visserligen plättlätt till den låten men det erfodras stor känsla för rytmen om man ska framföra den korrekt.


Jaja, nu ska jag dra till med ett gäng klämkäcka låtar som du skulle kunna pröva att spela. Du behöver inte spela en enda av dem, jag ger bara lite uppslag så kan du hitta på något själv sen.

"Trettifyran", Per Myrberg
"Jag hade en gång en båt", jag tror Cornelis Vreeswijk gjort den.
"Öppna landskap", Ulf Lundell
"Balladen om den kaxiga myran", Stefan Demert
"Jag vill ha en egen måne", Ted Gärdestad
"Jag vill vara din Margareta", Sten & Stanley
Permanent länkAnmäl
2007-02-22 20:16
Antonio Das avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Personligen tkr jag det är högerhanden som är svårast. Fast beror ju på vad man ska spela också.

Lite prylar som jag spelar just nu iaf:

Brännö Serenad - Håkan Hellström
Hurricane Gilbert - Håkan Hellström
Die Mauer - Ebba Grön
Mental Istid - Ebba Grön
Girl Laying Down - Anna Ternheim
Elegi - Lars Winnerbäck

Fast endel där är kanske lite svåra i början...men Die Mauer o Mental Istid va iaf två låtar som jag spelade när jag började lira. Hyffsat lätta om man bortser att Die Mauer har en "brygga" där hela låten ändrar form typ. Tyckte det va rätt svårt i början.
Permanent länkAnmäl