Stödet

2007-01-13 20:47
Ooolles avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Hej alla sångpedagoger!

Jag har försökt lära mig lite sångteknik och blir inte klok på vad som är stödet...

Jag har hittar andningen i magen som jag kan använda när jag slappnar av. Är det det som är stödet?
Eller är stödet de muskler i midjan som "åker ut" när man hostar?
Hur använder man detta stöd? Är det meningen att man ska spänna magmusklerna på nåt sett eller ska man vara helt avslappnad och koncentrera sig på andningen?

Hoppas någon kan förklara :)
Permanent länkAnmäl
2007-01-13 22:08
Max Fredrikssons avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Jag är inte sångpedagog men...
Om du ställer dej upp och sätter händerna i sidorna. Utstött ett kort ljud t ex ett kort aah. Då ska du känna att händer studsar utåt. Om de gör det använder du rätt muskler.
Stödet handlar mest om att använda bukmusklerna och inte bröstmusklerna.
Jag antar att en sångpedagog kan beskriva det bättre.
Permanent länkAnmäl
2007-01-22 15:33
EvelinaKs avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
Jag är ingen sångpedagog men jag sjunger... det enklaste sättet att förstå om du stöder rätt är en enkel övning: Härma en bilmotor! (BBBBBBR...) Alltså, du ska inte säja rrrrr, men du ska låta läpparna vibrera. För att lyckas måste du framför allt andas in väl, slappna av i ansiktet, framförallt i läpparna, och så måste du KONTROLLERA luftflödet som ska vara jämnt och lätt. Använder du andningsmusklerna på rätt sätt bör du kunna hålla bbbbbbr:et i i alla fall 30 sekunder utan att det avbryts. Använder du i stället inte stödet kommer luften att ta slut på 2 sekunder alternativt inte vara tillräckligt jämn för att läpparna ska kunna vibrera. Knepet ligger i att släppa ut så lite luft åt gången som det är möjligt, och som sagt, luftflödet måste vara jämnt. Övningen är bra eftersom den tränar upp andningsmusklerna, den kan inte utövas på fel sätt eftersom den inte funkar om du inte gör rätt. (inte särskillt enkel att utföra i början, men när du väl lyckas med den innebär det att du kontrollerar din utandning).
Keep on rocking in the Free World!!!
Permanent länkAnmäl