Dramatisk musik?

2006-12-04 00:49
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Nån som kan tipsa om bra sätt att få en dramatisk stämning i sin musik. Jag gör en hel del musik i datorn och har just nu ett projekt där vi försöker få filmmusik-känsla. Skulle behöva lite tips, typ vilka skalor fungerar bra (nu kör jag mest i moll vilket fungerar utmärkt men typ några modala variationer kanske?) och liknande.
Permanent länkAnmäl
2006-12-04 18:11
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Ack, om det vore så lätt att det gick att svara på i ett litet textmeddelande... :) Folk skriver C-uppsatser ämnet på kompositionsutbildningarna och musikvetarlinjerna...

Vad menar du med dramatisk? Dramatisk som i patetisk? Eller dramatisk som i snabba kast mellan stämningar...

Vill du använda mollskalor som grund kan du pröva att modulera mediantiskt, dvs, upp/ ner en liten eller stor ters (tre, respektive fyra halva tonsteg upp eller ner).

I dynamiken ligger mycket av dramatiken också. Gör crescendon och diminuendon fram och tillbaka; plötsliga fortissimon och plötsliga pianissimon. Låt det hela följas åt i registren, bryt treklanger uppåt samtidigt som tonstyrkan ökas, exempelvis.

Och försök hitta en klangfärg som passar i stämningen. Stråk som bara ligger och myser i ett bekvämt läge har exempelvis en ganska lugnande affekt, oavsett hur elaka ackorden är. Hög solocello är mer dramatisk, exempelvis...

...men det finns tyvärr nog inget enkelt sätt att ge svar. Inte utan att det blir floskler och klichéer iallafall. Det ju dramatisk med ett dim-ackord som bryts uppåt i registren, men tyvärr låter det bra stumfilm om den klichén...
Permanent länkAnmäl
2006-12-08 12:11
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Tack! Användbart svar fick vissa saker att fundera på. Behöver ju inte veta exakt hur jag ska göra utan är mer ute efter att få roliga uppslag att experimentera med.
Jag menar inte dramatiskt som snabba kast mellan stämningar utan mer som att man bygger upp en stämning som byggs upp i låten. Dramatiskt som filmmusik-känsla och något storslaget, ödsligt etc... Typ Woven Hands senaste skiva.
Permanent länkAnmäl