Jazz/ig gitarr

2006-12-01 00:00
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Jag undrar om någon kan tipsa om hur man får till ett gitarrspel som låter typiskt jazzigt, vilka gitarr-rytmer, vilka skalor, tonövergångar etc...Särskilt gitarr-rytmer är jag ute fter, går det att få det jazzigt utan att spela 12/8?
Inget allt för avancerat, jag är en usel gitarrist, och jag är inte ute efter att spela jazz, bara experimentera med en mer jazz-liknande stil.
Permanent länkAnmäl
2007-02-28 17:26
cu4ts avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Hej!
Jag är absolut ingen expert på jazz, men kan gärna dela av mej lite av egna erfarenheter. Du kan ju t ex spela med synkoper (lite ojämnt, ryckigt) för att påverka taktkänslan.
Sen har jag några favoritackord när jag vill jazza till det: 9:or och 7-10-Ackord, t ex d9, e7-10. Det blir lite åt blueshållet, men du kan ju alltid testa. Hoppas du har ackordbok, annars kan du se hur man tar ackorden på nån internetsite.
Högerhanden kan göra underverk, men det är svårt att förklara utan att visa. Där har du i alla fall rytmen.
Keep trying!
Ciccie
3B är bättre än 3G!(Beatles,Bach och Blues)\r\ncu4t
Permanent länkAnmäl
2007-03-06 11:20
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Tack för tipsen! Mycket bra tips, jag brukar spela en del 9.or men 7-10 ackpordet var nytt för mig och onekligen snyggt och jazzigt. Har fortfarande svårt att få till snygg rytm, så du får gärna utveckla vad du menar med att spela synkoper. Ska jag markera off-slagen och undvika grundtakten? Jag är ganska dålig på rytm så en förklaring vore sjysst.
Permanent länkAnmäl
2007-03-07 11:20
cu4ts avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Roligt att du oxå gillar 7-10; de är riktiga höjdare! Har du prövat add9? Likt 9:an, men lite annorlunda. Samma med maj9.
Det här med att förklara en rytm... tja, först och främst inga raka, jämna slag, utan du kan ligga länge på ett slag, köra t ex två (eller t o m 3) snabba slag och sen sas landa igen lite längre. Eller en lång betoning + 2 kortare slag. Det är effektfullt att lägga in en paus mitt i takten, eller vänta så länge med nästa slag att de som lyssnar tror att du har glömt det. Likadant att lägga handen över alla strängarna och dämpa, eller slå ett slag på de dämpade strängarna.
Om du går in på Ciccie Malm på Google finns det några av mina låtar att ladda ner. "Mellan tårar och skratt" kanske ger något tips.
Hoppas något funkar
Ciccie Malm
3B är bättre än 3G!(Beatles,Bach och Blues)\r\ncu4t
Permanent länkAnmäl