SÅNG

2005-08-02 21:24
annahojs avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa
hur lär man sig sjunga bra? övningar? seriöst, vill bli lite bättre iaf!
Permanent länkAnmäl
2005-08-03 00:46
orions avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Hej!

Jag antar att du provat att sjunga i duschen! Det är bra träning.

Annars tycker jag inte man ska skämmas för att boka in sig hos en sångpedagog. Det kostar säkert en slant, men bättre hjälp lär du inte få.

Lycka till!
Permanent länkAnmäl
2005-08-03 14:03
Anders Lundgrens avatar
Inlägg: 664
Instrument: Visa
Ett billigare alternativ är att lyssna på andra som sjunger, tänk på att vara avslappnad när du sjunger så du orkar sjunga ett tag. Om du fort blir trött i halsen eller inte orkar fortsätta så måste du försöka komma på vad du gör för fel - slappna av. Är lite svårt att ge tips då man inte vet vad det är du helst vill ha hjälp med, men som orion sa här ovanför så är ju en sångpedagog det bästa.

Admin på Vi Musiker | www.alundgren.se | www.vibait.se | www.findthecd.com

Permanent länkAnmäl
2005-09-07 08:14
Dannetgs avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Har själv tagit sånglektioner som objekt på Piteå musikhögskola. Fick sjunga mycket klassisk sång och musikaler. Det var otroligt lärorikt för mig som sångare i ett hårdrocksband. Rekomenderar alla att göra det även om man anser sig rutinerad. M.v.h./Daniel
Roadcrew
Permanent länkAnmäl
2005-09-07 18:11
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Här kommer ett lite annorlunda tips då jag är lite skeptisk mot sångpedagoger då risken finns att dom får dig att träna bort en eventuell personlighet i ditt röst sound.
Men har man det minsta problem med att man lätt blir hes eller får andra ansträngnings problem med rösten så är ett besök hos en röstdoktor (sångpedagog)ett bra val.

Min personliga åsikt är att du måste lära känna din egen röst och dess begränsningar eftersom det är dom begränsningarna som man sedan ska försöka att tänja på.

Det finns en fara i att bara lyssna på sig i första person, dvs genom sitt eget skallben. Skaffa gärna någon sorts enkel inspelnings utrustning och lyssna på dig själv. Var självkritisk utan att nedvärdera dig när du lyssnar på dig.

Nästa steg blir att försöka med olika uttryck när du sjunger, låt arg, ledsen, bekymrad, glad osv på samma låt.

En annan grej som jag har märkt som funkar för att lära sin röst olika melodiska linjer är att med hjälp av en gitarr eller piano sjunga med på olika skalor.

Förutom dom självklara dur och moll skalorna är blueskalan en klar höjdare att lära sin röst att känna igen. Många sångare i Sverie är helt i avsaknad av blues rent melodiskt i rösten och blir då ganska tråkiga enligt mig.
Blues förekommer ju inte bara i blues utan i mycket både modern och gammal rock, soul, jazz, ryth'm blues osv.

Men det viktigaste är att komma ut och sjunga med andra. Den feedback man får från bandmedlemmar är guld värd och då lär man sig att finna ett uttrycksätt för just sin egen röst.

Man bör även lyssna mycket på den övriga musiken man sjunger till och tänka på att sången ska passa in soundmässigt, rytmiskt och melodiskt.

När man lärt sig hitta sin röst någorlunda är ett bra övningstrick att sjunga stämmor. Den tekniken kan vara jättesvår i början men även här kan ett piano eller en gitarr vara en enorm hjälp för att hitta vilka toner som hör ihop i olika ackord.

Men absolut viktigast om man verkligen vill lära sig någonting bra är försöka finna glädje i det man gör trots att det kommer att kännas motigt många gånger när man övar.

Kom ihåg att utvecklingen ofta sker etappvis. Man kan tycka att man inte kommer någonstans och så rätt som det är så lossnar det om man kliver upp ett steg och det är en enorm känsla när det händer.

Ett sista tips som kan vara nog så marigt är det här med sitt register.
Att hitta rätt tonart för sin röst är mycket viktigt. Många speciellt tjejer står och sjunger till Mariah Carey och tror att man måste sjunga jättehögt med följd att dom bara lär sig att använda bröströsten. Den låter pipig i jämförelse med en riktig mag-stödsröst och även här kan också en pedagog göra underverk om man har problem.

Jobba med magen som luftsäck, fyll den och låt det du behöver sippra up och andas på rätt ställen så blir det nog bra.

Rock on!
Permanent länkAnmäl
2005-09-28 14:39
citysunss avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Efter 15 års vila, så måste jag komma igen och det är helst fort! Jag behöver några enkla övningar, så att jag får igång min röst. Magövningar vore guld, då jag känner att jag har glömt bort tekniken men tror att det släpper om man bara får lite tips. Skicka gärna länkar eller egna små tips så blir jag kanonglad!
Permanent länkAnmäl
2005-09-29 12:46
Cecilia Rs avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Självklart ska du kontakta en sång- röstcoach eller pedagog (säger såklart jag som jobbar med det). Det viktiga är att du och din "coach" kommer överrens bra. Att du känner dig bekväm med henne/honom och att ni är "på samma våglängd".
Man måste känna att man vågar släppa taget lite!
Med andnings- stöd och sångövningar övar man upp just detta.
Och jag poängterar ALLTID att man inte ska ändra på röstkaraktären för det är ju den som är unik för varje människa. Att hitta sitt eget uttryck är helt fantastiskt och väldigt personligt tycker jag!
Lycka till och "sing your heart out"!
Din sång- och röstcoach. Jag möter dig där du är och anpassar undervisningen beroende på vad du vill och vilka mål du har. Frilansar även som sångersk
Permanent länkAnmäl
2006-10-03 10:48
Graskas avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
Om du är inställd på att du skulle kunna gå till en sångpedagog så är det en hit så att du kan få lite uppslag. Tex att du väljer att gå hos en en termin så får du mycket att arbeta på. Annars så kan du ju alltid läsa dig till tekniken också, finns massor av literatur och ljudinspelningar där du lär dig rätt teknik. Ljudvarianten är att föredra eftersom du då kan få mer att jämföra med så att du vet att du gör rätt.
Permanent länkAnmäl
2006-11-07 21:34
AnnaRooss avatar
Inlägg: 26
Instrument: Visa
onsdag 3 augusti 2005, kl 14:03 skrev AndersL
Ett billigare alternativ är att lyssna på andra som sjunger, tänk på att vara avslappnad när du sjunger så du orkar sjunga ett tag. Om du fort blir trött i halsen eller inte orkar fortsätta så måste du försöka komma på vad du gör för fel - slappna av. Är lite svårt att ge tips då man inte vet vad det är du helst vill ha hjälp med, men som orion sa här ovanför så är ju en sångpedagog det bästa.


Det var bra skrivet. Jag tror du menar också att det är magmuskel-partiet det ska kännas i när man har sjungit ett bra tag och inte i halsen? Det är ju inte meningen att man ska slita ut stämbanden totalt när man sjunger. :P
Permanent länkAnmäl
2006-11-24 17:23
Antonio Das avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Jag är defenetivt ingen sångare. Sjunger verkligen uruselt. Dock blev jag mer lr mindre tvungen o sjunga i ett litet band under en period (ingen annan som ville ta hand om sången, o va punk så kände att d kvittade hur det lät)

Egrejj som jag har hört att många gör fel är att dom inte vågar sjunga ut. Ta i ifrån magen o sjung påm, o som nån sa. Får du ont i halsen så gör du något fel. Personligen fick jag ont i halsen förr men tog inte många ggr innan det försvann. Vet inte riktigt hur jag gorde, men har en kännsla av att det var andningen kombinerat med avslappningen som blev bättre. O andra sidan fick jag istället lite ont i magen efter sådär 1timmes "sjungande".
Permanent länkAnmäl