Hemstudio

2007-05-15 14:22
skogsolas avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Hej! Då var det dags för ännu en "inspelningstråd". Det är ju dock som så att alla har sina egna specifiktioner, så jag skapar helt enkelt en nu.

Min bror och jag ska skapa en trevlig liten hemstudio. Vi hade tänkt oss ett ljudkort runt 2-3 tusen, med följande:

Fantominmatning (gärna med "switch", inget måste)
2-4 ingångar.
Externt.
Ljudkortet ska spela in gitarr och sång mestadels.

Nu är det som så att vi ska använda min brors gamla dator (2,7 Ghz, 1GB RAM). Tyvärr är den för gammal för att ha firewire som standard, så min första fråga är om det finns några externa "firewire-hubbar" som man kan sätta in i en PCI-slot och sedan koppla in ljudkortet på det viset. Min andra fråga är hur pass stor skillnad det är mellan att använda Firewire och USB 2.0.

För övrigt hade vi tänkt oss att använda en kondensatormick med enkelfilter, och alternativt en SM57 för att mica upp förstärkare. Trummor skapar vi i ett program. Till slutprodukten använder vi förmodligen cubase. Jag har dock hört att cubase inte fungerar med Maudios ljudkort, stämmer detta? Jag undrar också om en SM57 är ett måste, eller om det finns så pass bra pluginprogram (gitarr effekter etc) så du kan få ut ett bra ljud genom att plugga elgitarren direkt in i kortet. Kanske man kan mica upp med en kondensator på ett bra avstånd?

Om det på något sätt spelar någon roll så är gitarren en Gibson SG worn & faded, och förmodligen inspelning av en electroakustisk fender.

Det var väl allt jag kommer på för tillfället. Har du någon bra idé till ett ljudkort för vår studio?
//Ola af Skogen
Permanent länkAnmäl
2007-05-24 10:49
Leif Ekholms avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
Hej.Känner inte till att M-audios ljudkort inte skulle fungera med cubase.
Det finns kanske ett 20 tal ljudkort att välja emellan.
De stora tillverkarna är Terratec,Esi,M-audio,Edirol(Roland)
Fireware är allmänt mycket snabbare och test har visat att många av firewirekorten har en låg belastningsnivå nästan att jämföra med interna ljudkort.
Facktidningen Studio bevakar allt som kan vara av intresse för datorbaserad musikproduktion.De har även en hemsida.
Studiotidningen nummer6 juli 2005 testar ljudkort av olika fabrikat och priser upp till 3000 kr.
Är datorn en pentium eller celeron?
Idag finns modelleringsprogram för pc.
För gitarr finns Natives Guitarrig,Guitarcombos den simulerar olika förstärkare samt effekter och med en bra dator kan du spela in i realtid.
Ni bör ha en så kallad förförstärkare Behringer har flera olika billiga varianter.Den kopplar ni sedan till ljudkortets
inkontakter.
Permanent länkAnmäl
2007-05-24 16:31
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Till skogsola:
Du nämner "mica upp". Gör man verkligen så i studios nu för tiden? Jag har labbat en del med inspelningar, visserligen före "digitalåldern", men då blev det åtminstone sämsta resultatet då man placerade en mikrofon framför en högtalare. Bästa resultatet blev med instrumentets egen mik till recorder. Vill man sedan ha lite bieffekter, efterklang osv. kan man ju mixa in det parallellt. Men det är bara min åsikt och erfarenhet. Lycka till i vilket fall som helst!
/Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2007-05-29 21:08
Max Fredrikssons avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Jag har en presonus firebox. Ett externt firewire-kort jag är nöjd med. Den har 4 ingångar varav två är kombinerade mic eller teleingångar som går utmärkt att koppla in gitarren direkt i. Den har även phantommatning till kondensatormickar.
Det är inget problem att hitta firewire-kort för att montera i ett PCI-uttag.
Gitarren brukar jag (som föreslagits ovan) köra direkt in i datorn och lägga till en förstärkarsimulator där, guitar-rig är ett förslag men det finns fler.
Permanent länkAnmäl