Inspelningstekniker, tips?

2005-08-13 17:31
Daniel Claessons avatar
Inlägg: 23
Instrument: Visa
Jag och en kompis har tänkt att spela in lite musik på ganska kass utrustning. Har läst att man ska rikta micken på vissa sätt beronde på instrument och sätet man spelar på dem. Någon som kan tipsa oss amatörer?
Daniel Claesson - Telges stolthet(?)
Permanent länkAnmäl
2005-09-10 15:32
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Eftersom ingen verkar känna sig ”kallad” att svara här så får väl jag göra ett försök igen. Jag sitter inte inne med några sanningar utan detta är endast min egen högst personliga uppfattning.

Först svara jag på er fråga om att rikta mickarna när man spelar in och allt jag kan säga är:

Se till att ni har mickar som passar just det ni ska spela in, dvs har rätt frekvensomfång. Alla instrument har sitt register dels det register där dom rör sig som ett piano, en gitarr eller liknande men även en punkt i registret där ni hittar just den klangfärg ni vill ha som på tex en virveltrumma.

Med en schysst equalizer kan ni söka efter den frekvens där ni tycker att instrumentet ifråga har sin karaktär, på så vis kan man skala bort frekvenser som man inte behöver för att göra ljudpusslet lite renare.
Risken finns alltid att det uppstår interferenser när samma frekvens från flera olika ljudkällor tar ut varandra så att resultatet blir en tunt sound. Så det är ofta en bra ide att testa att skära bort olika mycket frekvenser från ett instrument för att det i klang med andra intrument ska låta rent men tight.

Om ni ska micka upp en högtalare så upptäcker ni att ljudet är lite vassare och diskantigare ju närmare mitten på högtalaren ni riktar den.
Sen ska ni ha den på lagom avstånd från själva högtalaren. Principen är så nära att inte micken tar in en massa biljud, typ rumsklangen från den högtalare ni försöker micka upp. Volymen från den primära ljudkällan ska vara så pass stor att soundet blir så neutralt som möjligt rumsklangsmässigt eftersom man oftast vill styra sådant antingen genom olika effekt boxar direkt eller vid en slutmix.
Men micken ska vara så pass långt från högtalaren att den inte blir skadad av högt ljudtryck eller tar in surr från själva högtalaren.

Alla mickar har ju även ett speciellt område inom vilket det tar upp ljud bäst. Kolla vilken form just era mickar har.

Sen bör man använda en compressor för att ställa in inom vilka volymgränser man vill att en ljudkälla ska låta. En trummis slår ofta lite olika hårt även på samma trumma så en compressor ser till att ingen slag sticker ut över alla andra i volym eller för den delen blir för tyst.
Detsamma gäller sångare. En bra compressor gör att viskningar och skrik blir lika höga i volym på inspelningen.

Bas är nåt som är väldigt svårt att få till bra på inspelningar men man kan göra så att man istället för att ha en elbas med hög volym och lite bas effekt gör tvärsom och sänker volymen rejält för att istället öka själva basigheten i ljudet på bekostnad av diskant. På så sätt slipper man bandrassel och får en bas som täcker hela botten av ljudbilden.
Resultatet blir ofta en stabilare bas med mera tryck än det omvända. Som exempel kan nämnas att i Svensk musik ofta används en bas med högt liggande kärna i ljuden och lite bas effekt medan typisk Amerikansk pop, rock och country ofta är tvärsom.

Om man kan höra att basljudet kommer ifrån en bestämd punkt i ljudbilden så är den för hög och har för lite baseffekt (i och för sig en smakfråga men enligt mig så är det så), gör man tvärsom så får man svårt att höra var basen ligger i ljudbilden och därför tycker man att finns överallt vilket är bra i de flesta musikstilar.

Man kan tänkta ljudbilden som en tredimensionell tavla. Även ett ensamt tanigt ljud täcker hela bilden men den blir blek. Och kan bli svår att locka någon att titta (lyssna).
Ökar man volymen så ökar man styrkan på färgen.

Sen bör man tänkta på att placera alla ljudkällor på olika platser i panoramat så att dom inte täcker eller dränker varandra.
Likaså bör man placera alla ljudkällor olika i djupled i ljudbilden. Det kan man göra med reverb (rymdklang), och volym.

Ju mera reverb en ljudkälla har desto längre bak i ljudbilden hamnar den. En ledande sångstämma med för mycket reverb kan vara en katastrof då den hamnar bakom andra torrare sound.

Man kan ju naturligtvis parera detta genom att styra volymen på ljudet ifråga men ofta är det smartare att tänka på vad reverben gör men ljudens placering i ljudbilden.

Nåt annat som styr var i ljudbilden en ljud ligger är hur mycket det rör sig i förhållande till andra ljud.
Ju mer det rör sig ju mera uppmärksamhet får det från våra öron.

Men olika musik har ju olika ideal så det ju helt upp till ens egna öron vad som låter bra i slutändan.
Man kan ha en cd som man tycker har en bra ljud som referens men tänkt på att alla proffsiga inspelningar även är behandlade i efterhand med så kallad mastring där man gör inspelningen mera mustig och klangfull så den kan vara svårt att veta hur inspelningen egentligen lät i verkligheten.

Hoppas detta hjälpte något.

Permanent länkAnmäl
2005-09-12 14:33
Daniel Claessons avatar
Inlägg: 23
Instrument: Visa
Alla tips är till stor hjälp! =)
Daniel Claesson - Telges stolthet(?)
Permanent länkAnmäl
2005-09-23 21:55
Johan Hansens avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
kika in på musik magasinet deras hemsida där kan du beställa det mästa som är skrivet i ämnet och det är mycket att annat tipps är att kila i väg till bibblan och låna någon bok.

jag kan hålla med det långa och bra in lägget som är skrivet
men har ett annat råd och det är att ta mycket god tid på er och tästa er fram för det fins inga fel så länge det låter bra.
Ska ni spela in trummor så bör ni använda er av trumm mickar om ni ej har tillgång till det så häng en till två mickar en bit i från trummorna det fins risk för att det bara blir skrål och skräll.

Min erfarenhet vid inspelning av trummor så skall ni inte använda en kompressor vid inspelning utan att lägga på det efter det är även råd jag fått vid flertal förfrågningar jag gjort alla efekter till inspelning av trummor bör ske efterråt om ni inte har tillgång till det så råder jag er att göra det så enkelt som möjligt och det är att hänga upp ett par mickar i rummet och sedan spela in och lysna av så att ni hittar en bra nivå på era instrumänt.

lycka till.

www.thetimeless.se
www.thetimeless.se,,\r\n ,,MÅSTE SES.
Permanent länkAnmäl