balanserad / obalanserad signal

2006-09-14 17:48
Lars Goldkuhls avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Tja,
Är ny här å har lite funderingar kring balanserad och obalanserad signal... Vet ej ifall denna fråga hör hemma bland nybörjar-avdelningen för ljudtekniker egentligen...hehe =)
Alltså, i mixerbordet (Mackie DFX12) vid hemmastudion jag jobbar ifrån så sänds audio iväg till ljudkortet (ECHO Mia). Jag har hitintills alltid skickat obalanserad signal från mixerbordet till ljudkortet. Vet inte varför, jag har bara tyckt att 1/4 tele sladd "i bägge ändar" känts som mest behändigt.

Konkret fråga: När jag t ex spelar in sången från kondensatormiken (MXL 1006) via XLR-ingång in i mixerbordet - stryper jag i så fall ljudets fortsatta väg på något vis eller försämrar det i någon mån när jag_inte_fortsätter med en XLR-utgång ifrån mixerbordet in till ljudkortet? Blir signalen starkare och bättre om jag skickar balanserad signal in i datorn?

På ljudkortet finns bara 1/4-teleanslutning. Men detta förhindrar väl inte balanserad signal att komma in i ljudkortet ändå...? Alltså XLR i ena änden vid mixerbordet och 1/4-tele i andra änden in i ljudkortet stryper väl inte det hela ändå?
Kan himla lite om det här. Nån som har några tips? Eller som vet vart man kan läsa mer om detta? Gärna in plain swedish...

En gratis kurs i ljudteknik någon? =)
Permanent länkAnmäl
2006-09-14 20:30
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hej!
Balanserad signal har inget med själva ljudkvalitén att göra enligt min mening , men däremot används ofta balanserad kabel för att undvika att man får (brum) störningar på ingången till förstärkaren. Tror att du lugnt kan köra in obalanserad kabel till dina grejor. Det är du ju för övrigt tvungen till om ingångarna är obalanserade! Titta på dessa PDF-sidor som länken leder till så får du lite info om kopplingarna!http://www.behringerdownload.de/MX3242X/MX3242X_SVE_Rev_A.pdf#search=%22balanserad%20l%C3%A5gfrekvens%22

Eventuellt finns här någon mer som har synpunkter?
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-09-15 09:34
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hittade ytterligare en länk i ämnet balanserade/obalanserade
kopplingar samt lite allmänt om ljud/elektronik/frekvenser.
En sida med mycket läsvärt för musikanter med hemmastudios.

http://www.radioungaforskare.com/ljudteknik/del2.shtml

/Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-09-15 13:14
Lars Goldkuhls avatar
Inlägg: 9
Instrument: Visa
Tack!

Den där sista länken var grym. Rätt så detaljerade bilder på kontakter m.m.

Orsaken till att jag kom att fundera ikring detta med obalanserade o balanserade signaler är pga nyinförskaffade Genelecmonitorer 8020.

Där måste obalanserad telesignal ut från ljudkortet in till balanserad XLR-kontakt i monitorerna ske med hjälp av rätt sladd. Dvs den "heta" o "kalla" signalen får väl inte "ta ut varandra"...eller nåt...hehe.
Vad som händer när jag kopplar in monitorerna från ljudkortet nu är att jag får extremt låg volym. Hörs knappt vad jag har spelat in för nåt. Å det är ju rätt tråkigt när man lagt en slant och förhoppningsvis fått sig ett par bra monitorer ej att ens jämföra med mikrostereoanläggningen man använde förut......!?

Antar att det blir så pga att kabeln jag använder (som då alltså har XLR i ena änden och tele i andra) måste vara kopplad som om jag hade spelat in med balanserad signal. Vilket jag alltså inte har.
Alltså nåt slags omvänt problem än det om man pluggar in XLR-mikrofon till "balanserad tele"... Antar jag?

...Ja, det är ju inte lätt det här...
Blir väl att uppsöka butik å kolla in hur dom gör när dom löder om kablarna. Vore kul att göra helt själv, men man är lite småfeg fortfarande...
Checka gärna in min fråga på glapp- o lödproblemen under teknik nybörjare också, där man kan undra angående glapp i preampen till gitarr o hur man gör egentligen... =)
Permanent länkAnmäl
2006-09-15 19:25
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Hej igen!
Om du vill ändra kablarna/kontakterna från balanserad till obalanserad (eller tvärtom) så har du beskrivning på min senaste länk. Om kopplingen är rätt och ljudnivån fortfarande för låg så är det s.k. impedansproblem. Då är det felaktig signalnivå från ljudkortet i förhållande till monitorerna. Bäst att ta kontakt med en butik som säljer sådan utrustning.
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-12-29 16:56
stickons avatar
Inlägg: 14
Instrument: Visa
I den mån det är någon skillnad i ljudkvalitet så vinner den obalanserade. Nästan alla apparater är obalanserade internt och sen finns lite extra kretsar vid ut/ingångarna för att göra signalen balanserad. Och alla extra kretsar som är inblandade förvränger signalen lite.

Fördelen med balanserat är att det blir mindre störningskänsligt. I PA-sammanhang - med långa överföringssträckor, mycket störningar från ljusrigg mm, och olika kvalitet på elinstallationen i lokalen - är något annat än balanserat inte att tänka på. I en kontrollerad studiomiljö däremot brukar påfallande mycket vara obalanserat.

Det är inga problem att koppla ihop balanserade utrustningar med obalanserade men man får det sämsta från båda världarna - man har extra onödiga kretsar inblandade men ändå blir det störningskänsligt. Det hindrar inte att det ändå är ohyggligt vanligt förekommande.
Permanent länkAnmäl