Intonera Epiphone

2006-09-02 00:19
Emrets avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Hej,

Jag har lite intoneringsproblem med min Epiphone ES-335. Jag vet hur man rent tekniskt bär sig åt för att intonera gitarren men jag får det inte att stämma hur jag än skruvar. G, B och e-strängarna stämmer men E, A och D-strängarna stämmer inte. Enligt min digitala stämapparat stämmer tonerna när strängarna är lösa men när man trycker på 12:e bandet visar stämapparaten att de är för lågt stämda. Hur jag än justerar klackarna så visar stämapparaten för lågt. Är det jag som gör helt fel eller är det gitarren som är konstig?

//Emret
Permanent länkAnmäl
2006-09-02 21:30
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
För att kunna svara korrekt på det här behöver jag nog lite mer "kött på benen". Först vill jag veta om klackarna är vändbara. Det ser du på att ena kanten är högre än den andra. För det andra vill jag också veta om stallet är flyttbart, vilket är vanligt på halvakustiska s.k. "jazzburkar". (Eg. orkestergitarrer). Hör av dig så skall vi nog lösa detta!

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-09-03 22:25
Emrets avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Hej,
Tack för ditt svar.

Stallet är ett Tune-O-Matic-stall som är vanligt på Epiphone- och Gibsongitarrer.

Om du klickar på länken nedan och tittar på den översta bilden till höger så ser du hur mitt stall ser ut:
Länk till Wikipedia

Jag hoppas att detta besvarar dina frågor. Jag är inte så kunnig på det rent tekniska om gitarrer. Jag kan bara spela på dom :p
Permanent länkAnmäl
2006-09-04 19:09
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Tonen vid en given dragkraft är, förutom diametern och materialet, beroende på längden på den del av strängen som befinner sig mellan sadel och stall. Den längden kallas skallängd. Om du minskar den längden blir resultatet en högre ton och vice versa. Med ditt problem bör du justera stallklackarna för de berörda strängarna i riktning mot greppbrädan d.v.s. kortare skallängd. Om detta inte fungerar får du kontrollera följade: Är halsen rak? Är infästningen vid kroppen OK? Har str. rätt höjd över greppbrädan? (bör vara c:a 3mm vid högsta bandet)Använder du extremt klena/grova strängar? Fabrikationsfel på strängar är inte speciellt vanligt, men ett par gånger har jag råkat ut för set som varit helt "omöjliga". Du använder stämapp. vid intoneringen. Förvissa dig i så fall om att du verkligen är på rätt ton. För mig har problemet ofta varit det omvända, nämligen att få få ner tonen tillräckligt lågt vid band 12! Lycka till!

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-09-04 23:56
Emrets avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Har gjort ett nytt försök att intonera guran. Den här gången gick det bättre. Jag är inte säker på att resultatet är hundraprocentligt men jag slipper i alla fall svängningarna på ackord runt 12:e bandet. Tack för hjälpen!

//Emret
Permanent länkAnmäl