Samla roliga musikertips här.

2006-08-04 22:29
rickards avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
Kunde vara kul med en tråd där vi samlar lite roliga och användbara musikertips. Både enkla och mer avancerade kan vara kul. Alla är vi på olika nivåer i vårt spelande. Även om det är något som "alla" vet så kan vi väl samla det här.

Tips på tips; inlärningsknep, kom-ihåg-grejjer, gör-det-själv m.m.

Här är två av den kändare typen för att starta tråden:

* Ett gammalt hederligt tips är att man kan stämma gitarren efter en vanlig telefon. Kopplingstonen är ett A. Vet inte hur exakt på Hz det är men det funkar tillfredställande.

* Gitarrstämning. En gitarr stäms i fäljande toner nerifrån räknat: EHGDAE. Detta kan kommas ihåg med ramsan "En Halv Groda Dansar Aldrig Ensam". Kan du någon annan?
Permanent länkAnmäl
2006-08-05 10:57
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
En bra idé rickard! Frekvensen ligger på 440 Hz för ett normal-A.
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2006-08-08 09:25
stickys avatar
Inlägg: 20
Instrument: Visa
Jag vill nog påstå att det är bättre med "en halv balle dansar aldrig ensam" eftersom jag föredrar att följa det Amerikanska inflytandet.

http://www.fritext.se/boms/musikl/musla.html
Permanent länkAnmäl
2006-08-11 22:28
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Detta hamnar nog under GDS. När du byter strängar på din bas eller gitarr gör du väl i att samtidigt rengöra instrumentet. Det är ju nu du kommer åt ordentligt. Till greppbrädan använder jag en blandning av linolja och lacknafta. Det finns dock specialoljor för ändamålet.(citronolja) Oavsett vilket, är det viktigt att noga torka bort överskottet. Till kroppen kan du använda möbelpolish, men även här finns specialpreparat att köpa.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-08-11 22:50
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
fredag 11 augusti 2006, kl 22:28 skrev Sigvard
Detta hamnar nog under GDS.
Off Topic: Det platsar nog under "roliga musikertips" ändå. Men du som har kunskapen skulle kunna skriva en hel artikel (under "Artiklar") med riktigt goda tips. Jag ska gärna sammanställa den redaktionellt om du vill. Möjlighet till illustrationer finns också.
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2006-11-03 16:27
TobiasJonssons avatar
Inlägg: 10
Instrument: Visa
Om du inte vill köpa nya Bass(eller gittar) strängar så kan du koka dom i en gryta så att dom får bort allt fett som har fastnat från fingrarna, Då återfår dom diskanten igen

Permanent länkAnmäl
2006-11-04 13:15
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
fredag 3 november 2006, kl 16:27 skrev TobiasJonsson
Om du inte vill köpa nya Bass(eller gittar) strängar så kan du koka dom i en gryta så att dom får bort allt fett som har fastnat från fingrarna, Då återfår dom diskanten igen

Metoden är helt okej under förutsättning att strängarna bara är smutsiga. Tyvärr är dom ofta dessutom slitna, och då hjälper bara byte. Men prova gärna ändå med tvätt enl. ovanstående, i synnerhet som kostnaden är försumbar. Komplettera sedan med att alltid tvätta händerna innan du spelar ditt instrument. M.v.h. Sigvard

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-01-04 10:43
Gitarrmongots avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Ett kort tips för gitarrister

Om du skall spela utomhus låt instrumentet ligga framme på
scenen (i fodral med stängt lock) för att långsamt få samma
temperatur som omgivningen. Stäm därefter. Nu kommer det att
hålla stämningen.
Permanent länkAnmäl
2007-02-05 07:57
ragsons avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Vad det gäller nya strängar...
Ofta när jag lånar en gitarr som har nya strängar märker jag att dom inte är tänjda ordentligt. Då blir den ostämd efter bara nåra vanliga bluesbändningar och det låter färjävligt. När man byter till nytt ska man alltid dra och tänja ut så mycket det bara går. Det kan göra lite ont med dom tunna, men det lönar sej.
/ragson
Permanent länkAnmäl
2007-02-21 14:06
Hellecasters avatar
Inlägg: 90
Instrument: Visa
Tips nr 1.

Om du är ute och kranar musik så kommer du förr eller senare (snarare förr), att råka ut för alla dessa "ljudproffs" som kommer fram och har åsikter om olika saker som bör förändras i soundet.
Ett hett tips är då att alltid ha en tom regel som du kan använda så att dom ser det och vips kommer dom att göra tummen upp trots att du inte gjort någonting åt ljudet.

Detta funkar bäst på pensionärer som (alltid), tycker att ljudet är för högt.

Jag har varit med om gamla människor som har hållit för öronen när dom såg högtalarna fast vi höll på att bära in dom.

:-)


Tips nr 2.

Om du brukar spela på ställen som inte har en hög scenkant eller ingen scen alls så brukar överförfriskade människor gärna dansa in i mickstället så man riskerar att få sina framtänder skadade. Detta avhjälps med en vanlig skyddshuva av skumgummi på micken.

Tips nr 3.

Hjälp din trummis med att bära sina lätta lådor så att han inte kommer undan att hjälpa till med dom tunga lådorna (tex dom med slutsteg), senare. Annars lär han hålla på och skruva på sina trummor ända tills det är dags för soundcheck.

Tips nr 4.

Om du är gitarrist som tycker att det blir för soft ljud när du lirar fingerspel för att skinnet på fingrarna inte låter lika diskantrikt som ett plektrum.
Köp lösnaglar och klistra fast dom på dom fingar du använder vid fingerspel. Låt ca 3 mm sticka ut det brukar räcka för att få grepp om strängarna.
Funkar kanon.

Tips nr 5. Gör en effektpedal skiva av en spånskiva eller liknande och klistra fast karborre band både på skivan där pedalerna ska sitta och under själva pedalerna. Dom sitter hårt fast men är ända löstagbara om man behöver flytta om dom.
Permanent länkAnmäl
2007-03-09 08:59
Thopes avatar
Inlägg: 45
Instrument: Visa
Beträffande vård av greppbrädan, jag skulle nog inte använda lacknafta som förtunning av linolja, utan terpentin, och linoljan ska vara rå, lacknafta är ett lösningsmedel och jag kan tänka mig att detta kan påverka limningen av greppbrädan negativt, dessutom så behöves nog inte linoljan förtunnas, eftersom greppbrädan är väldigt tunn, förtunningen har ju som avsikt att tunna ut oljan så att inträngningen bli djupare.
För rengöring av greppbräden så skulle jag nog föreslå såpa och vatten, lite på en trasa.

Kokt linolja är en ytbehandling, grunden i fernissa, och ger en hårdare yta, avsikten är att förhindra fukt att tränga in i trät, man grundar som regel med rå linoja, och stänger igen porerna avslutningsvis när trät är mättat med kokt linolja, typisk användningsområde är utemöbler, invändigt trä i båtar m.m och detta är ju inte avsikten med greppbrädan. den ska ju vara "levande"

Ta saker och ting för vad det är, och inte för vad du tror att det ska vara, först då kan du göra det till vad du vill att det ska vara.

Permanent länkAnmäl
2007-03-25 23:46
Kvints avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Är man i desperat behov av ett puffskydd kan man bygga ett eget med hjälp av lite ståltråd och morsan/syrran/flickvännen's gamla nylonstrumpor.
Permanent länkAnmäl
2008-08-13 01:50
Fredd Holms avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa
Lite stämningsramsor:

Hur hälsar violinister och basister?
- Gdae!

Normal gitarrstämning (E):
En Brutal Get Dräpte Alla Espingar

D-stämning (egna påhitt):
Då Alla Fick Chansen Greppades D
Där Alla Fyllon Cyklade Grämdes Det
Den Allsmäktige Frej Cyklade Genom Dörren
Den Arma Författaren Censurerades Grämligt Dumt
Då Alla Flickor Copulerats Greppades De

Lite basstämningar (5- & 6-strängat, funkar nog till annat också):
Cykla Genom Dagarnas Alla Eländiga Besvär
Genom Dagarnas Alla Eländiga Besvär. (Genom Dalen Anlöps Ett Hål)
Öppen D: Där Alla Fisskar Dräper Ankor

(Har även några egna lite knäppa ramsor med könsord, men jag vet inte om det är lämpligt att skriva dem här :) ).

Har ni några roliga ramsor? :)
Permanent länkAnmäl